Αρχική » Featured

Έβρος: Έναν χρόνο μετά την τεράστια φωτιά «φυτεύουν» ανεμογεννήτριες

«Οι δεσμεύσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Θράκης μετά την περσινή καταστροφή ήταν «κούφιες» και δόθηκαν για επικοινωνιακούς λόγους».

Αλέξανδρος Κωτάκης Featured Επικαιρότητα
Έβρος: Έναν χρόνο μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 2023 η οποία κατέκαψε περίπου 942.500 στρέμματα, «ξεφυτρώνουν» ανεμογεννήτριες, απειλώντας.

Έβρος: Σε άρθρο στην avgi.gr το οποίο υπογράφει η Ευγενία Χατζηγεωργίου, οτι έναν χρόνο μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 2023 η οποία κατέκαψε περίπου 942.500 στρέμματα, «ξεφυτρώνουν» ανεμογεννήτριες, απειλώντας το σπάνιο είδος πτηνού Μαυρογύπας.

Αναλυτικά το άρθρο αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τον Αύγουστο του 2023 σημειώθηκε στον Έβρο η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ σε ευρωπαϊκό έδαφος από το 2000 μέχρι και σήμερα. Περίπου 942.500 στρέμματα κάηκαν τότε, με αποτέλεσμα τη σχεδόν ολοκληρωτική απώλεια του σημαντικότερου βιότοπου του μαυρόγυπα στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου. Έναν χρόνο μετά, η απειλή των ανεμογεννητριών για το ιδιαίτερα απειλούμενο είδος πτηνού εντείνεται αντί να περιορίζεται.

Τελευταίο επεισόδιο ήταν η πρόσφατη έκδοση δύο αδειών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης (ΑΔΜΘ) κατόπιν σχετικής θετικής εισήγησης από το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) για νέους αιολικούς σταθμούς στη Ροδόπη. Η εξέλιξη αυτή ξεσήκωσε νέες αντιδράσεις από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, που σε αιχμηρή ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι οι θέσεις εγκατάστασης των αιολικών σταθμών βρίσκονται εντός της περιοχής Natura 2000 και εμπίπτουν εντός του χαρτογραφημένου «πυρήνα» της δραστηριότητας του μαυρόγυπα.

Μάλιστα, η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του ΟΦΥΠΕΚΑ γνωμοδότησε ξεκάθαρα και στοιχειοθετημένα αρνητικά για την υλοποίηση και των δύο έργων. Αυτά, όπως σχολίασαν δηκτικά οι οργανώσεις, φαίνεται πως είναι «ψιλά γράμματα» για τη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ και την ΑΔΜΘ, που αγνόησαν τα στοιχεία και έδωσαν «πράσινο φως» για τα συγκεκριμένα έργα με διαφορά λίγων ημέρων.

«Το φυσικό περιβάλλον της Θράκης έπρεπε να διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει απροστάτευτο ακόμη και σήμερα, έναν χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά» σχολιάζει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Λευτέρης Καψάλης, επιστημονικός συνεργάτης στην Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης. Όπως τονίζει, η περιοχή όπου σχεδιάζεται να χωροθετηθούν νέοι αιολικοί σταθμοί στη Ροδόπη δεν έχει επηρεαστεί από την περσινή φωτιά, ωστόσο αποτελεί έναν κρίσιμο βιότοπο για τα αρπακτικά πουλιά και τους γύπες, που καθημερινά διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να τραφούν και στις διαδρομές αυτές έχουν εγκατασταθεί ανεμογεννήτριες, οι οποίες αποτελούν μεγάλο κίνδυνο γι’ αυτά.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Έβρος: Έναν χρόνο μετά την τεράστια φωτιά «φυτεύουν» ανεμογεννήτριες». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες.

ΣΧΟΛΙΑ