Αρχική » Viral

Δείτε πως πήγαιναν να πολεμήσουν οι Έλληνες στην επιστράτευση του 1974!

Η επιστράτευση του 1974 έκανε πολλούς νέους να βγουν στους δρόμους και να είναι έτοιμοι να πολεμήσουν.

Βαγγέλης Λάσκαρης Featured Viral
Δείτε πως πήγαιναν να πολεμήσουν οι Έλληνες στην επιστράτευση του 1974!

Τον Ιούλιο του 1974, εκμεταλλευόμενοι την πολιτική αστάθεια που επικρατούσε τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, οι Τούρκοι εισέβαλαν στη νήσο της Κύπρου, καταλαμβάνοντας σταδιακά εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Χούντα των Αθηνών, αν και αντέδρασε με καθυστέρηση, κήρυξε γενική επιστράτευση όταν έγινε γνωστή η τουρκική απόβαση. Ήταν η τελευταία φορά που οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις κινητοποίησαν τόσο μεγάλο αριθμό νέων για πολεμική προετοιμασία.

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, οι νέοι ξεκίνησαν να προετοιμάζονται για τον επικείμενο πόλεμο με την Τουρκία, ενώ οι γονείς τους αγωνιούσαν για την τύχη τους.

Τα φορτηγά, γεμάτα με ενθουσιώδεις στρατεύσιμους, κινούνταν στους δρόμους, ενώ οι σιδηροδρομικοί σταθμοί κατακλύστηκαν από νέους άνδρες με τις βαλίτσες στο χέρι, έτοιμοι να αναχωρήσουν για τα μέτωπα.

Ωστόσο, μόλις έφτασαν στα κέντρα επιστράτευσης, το σκηνικό άλλαξε. Αντί για οργανωμένη στρατιωτική προετοιμασία, επικράτησε χάος. Στρατεύσιμους περίμεναν χωρίς στολές ή επαρκή πολεμικά εφόδια, γεγονός που ανέδειξε τις σοβαρές αδυναμίες στον συντονισμό και την προετοιμασία των δυνάμεων.

Δείτε το βίντεο με την επιστράτευση και τα όσα έγιναν στη συνέχεια:

@historymoments1900 #greece #greece🇬🇷 #greektiktok #ελληνικοτικτοκ #fypgreece #fyp #athens #fypage #αθηνα #cyprus #ελλαδα #1974 ♬ πρωτότυπος ήχος – history1900

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Δείτε πως πήγαιναν να πολεμήσουν οι Έλληνες στην επιστράτευση του 1974!». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαγγέλης Λάσκαρης

Συντάκτης στο GeoStratigika.gr

ΣΧΟΛΙΑ