Ο στρατιωτικός τουρισμός ή αλλιώς πολεμικός τουρισμός καλείται το ταξίδι αναψυχής σε ενεργές ή πρώην εμπόλεμες ζώνες για σκοπούς περιήγησης στα αξιοθέατα ή ιστορικής μελέτης. Το ξέρατε οτι στην Ελλάδα έχουμε τη δυνατότητα για αρκετά τέτοια ταξίδια;

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το πολεμικό μουσείο, Ο στρατιωτικός Τουρισμός, ως δραστηριότητα των θεματικών μορφών, εντασσόμενη στον αναπτυξιακό σχεδιασμό τουρισμού της χώρας, δύναται να αποτελέσει ιδιαίτερα δυναμικό κλάδο του Τουρισμού που έχει σημαντική συμβολή, τόσο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, όσο και στην προβολή της πλούσιας ιστορίας και του πολιτισμού της.

Το Πολεμικό Μουσείο έχει οριστεί «Φορέας Συντονισμού και Υλοποίησης» μίας συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΘΑ, ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και ΥΠ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.

Η Ελλάδα  διαθέτει πλήθος στρατιωτικών αξιοθέατων σε ολόκληρη την επικράτεια, όπως μουσεία, συλλογές κινητών μνημείων και κειμηλίων, ακίνητα μνημεία, φάρους και εγκαταστάσεις, καθώς και τοποθεσίες σε ολόκληρη τη επικράτεια, όπου έχουν λάβει χώρα σημαντικά για την Ελληνική Ιστορία πολεμικά γεγονότα (μάχες, ναυμαχίες, συρράξεις, κ.λ.π).

Δείτε για παράδειγμα το οδοιπορικό του Νίκου Μάνεση με την εκπομπή του «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση» στο οχυρό Λίσσε στην Δράμα και την «Γραμμή Μεταξά».

Να αναφέρουμε οτι το Οχυρό Λίσσε βρίσκεται στον Νομό Δράμας και αποτελεί αμυντικό συγκρότημα (ένα από τα 21 συνολικά αμυντικά συγκροτήματα με την ονομασία “Οχυρά”) κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων που έφερε το όνομα Γραμμή Μεταξά, με συνολικό ανάπτυγμα καταφυγίων 1.849 μέτρα και μήκος στοών 4.251 μέτρα, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οσο για τη «Γραμμή Μεταξά» ονομάζεται η σειρά οχυρωματικών έργων, υπόγειων και επίγειων, κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, που κατασκευάστηκαν με σκοπό την άμυνα της Ελλάδας σε περίπτωση εισβολής κατά τον επικείμενο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στον οποίο και απετέλεσε τελικά τον κύριο προμαχώνα της. Η Γραμμή Μεταξά αποτελεί το μεγαλύτερο ελληνικό οχυρωματικό έργο στη νεότερη ιστορία.