Η Τουρκία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ενσωμάτωση βαλλιστικών πυραύλων σε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones).

Στις 13 Νοεμβρίου 2024, η εταιρεία Baykar Tech δημοσίευσε πλάνα από δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου UAV-230 από το drone Bayraktar Akıncı, με επιτυχή πλήγμα σε στόχο από απόσταση 155 χιλιομέτρων.

Ο UAV-230, κατασκευασμένος από την τουρκική εταιρεία Roketsan, περιγράφεται ως “βαλλιστικός υπερηχητικός πύραυλος αέρος-εδάφους” και είναι αποτελεσματικός κατά σταθερών χερσαίων και θαλάσσιων στόχων, ραντάρ αεράμυνας, συστημάτων επικοινωνιών, καθώς και ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεων, όπως κέντρα διοίκησης.

Η ενσωμάτωση τέτοιων πυραύλων σε drones ενισχύει σημαντικά τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας, προσφέροντας ευελιξία και αυξημένη εμβέλεια σε επιθετικές επιχειρήσεις.

Η ανάπτυξη και ενσωμάτωση βαλλιστικών πυραύλων σε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) από την Τουρκία αποτελεί σημαντική εξέλιξη, που πρέπει να αξιολογηθεί σοβαρά από την Ελλάδα, δεδομένων των γεωπολιτικών συνθηκών και της ιστορικής έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι όπως ο UAV-230 επεκτείνουν τη δυνατότητα της Τουρκίας να πλήξει στόχους με ακρίβεια σε αποστάσεις άνω των 150 χιλιομέτρων. Αυτό σημαίνει ότι κρίσιμες ελληνικές υποδομές, νησιά ή στρατηγικά σημεία στο Αιγαίο μπορεί να βρίσκονται εντός εμβέλειας.

Η ενσωμάτωση προηγμένων πυραύλων σε drones προσφέρει τακτικό πλεονέκτημα στην Τουρκία καθώς τα μη επανδρωμένα οχήματα είναι λιγότερο ανιχνεύσιμα και πιο οικονομικά από τα επανδρωμένα μέσα.

Τα τουρκικά drones, εξοπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους, μπορούν να πλήξουν πλοία, ναυτικές βάσεις και άλλα κρίσιμα σημεία, μειώνοντας την επιχειρησιακή ευχέρεια του ελληνικού ναυτικού.

Έτσι, η ενσωμάτωση συστημάτων κατά βαλλιστικών απειλών όπως οι Iron Dome ή αντίστοιχα συστήματα που αντιμετωπίζουν μικρά και ευέλικτα όπλα, φαίνεται για την ώρα μονόδρομος για την Ελλάδα.

Η ενίσχυση των τουρκικών drones με βαλλιστικούς πυραύλους αυξάνει την απειλή και την πολυπλοκότητα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή. Ωστόσο, με σωστή στρατηγική και επενδύσεις σε προηγμένη τεχνολογία η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει την αποτρεπτική της ισχύ και να εξασφαλίσει την εθνική της ασφάλεια.

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι τα drone Aerosonde που παίρνει η Ελλάδα και κάνουν ηλεκτρονικό πόλεμο

Συρία: Kίνδυνος για ολοκληρωτική σύρραξη μεταξύ Τούρκων και των Κούρδων! – Τι συνέβη