Η επιλογή στρατηγικών συνεργατών για την αμυντική πολιτική μιας χώρας είναι μια σύνθετη διαδικασία που επηρεάζεται από πολιτικούς, στρατιωτικούς, οικονομικούς και γεωπολιτικούς παράγοντες. Η συνεργασία με το Ισραήλ μπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα σημαντικά πλεονεκτήματα, αλλά και κάποιες προκλήσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Το Ισραήλ είναι παγκόσμιος ηγέτης σε αμυντικές τεχνολογίες, ιδιαίτερα σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) όπως το Heron και το Harop, αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα όπως τα Iron Dome, David’s Sling και Arrow και στον ηλεκτρονικό πόλεμο και την κυβερνοάμυνα, κρίσιμα πεδία για σύγχρονες συγκρούσεις.

Η Ελλάδα και το Ισραήλ αντιμετωπίζουν κοινές απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως την τουρκική επεκτατική πολιτική που επηρεάζει και τις δύο χώρες.

Το Ισραήλ έχει δείξει συνέπεια στις συνεργασίες του και λόγω της γεωπολιτικής του θέσης είναι απίθανο να επιλέξει να ευνοήσει την Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας.

Όμως αν και το Ισραήλ είναι αξιόπιστος σύμμαχος, η υπερβολική εξάρτηση από έναν μόνο προμηθευτή μπορεί να περιορίσει την ευελιξία της Ελλάδας.

Η Γαλλία από την άλλη προσφέρει συστήματα που είναι πιο ολοκληρωμένα για μεγάλες επιχειρήσεις (όπως τα Rafale και οι Belharra) και στηρίζουν την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Έτσι, η ιδανική στρατηγική για την Αθήνα θα ήταν η διατήρηση της στρατηγικής σχέσης με τη Γαλλία για μεγάλα συστήματα και διπλωματική υποστήριξη και η εμβάθυνση της συνεργασίας με το Ισραήλ σε τομείς όπως τα UAV, η κυβερνοάμυνα και η αντιαεροπορική προστασία.

Η συνεργασία με το Ισραήλ είναι εξαιρετικά χρήσιμη και προσφέρει εξειδικευμένες λύσεις αλλά δεν πρέπει να αντικαταστήσει άλλες στρατηγικές συνεργασίες. Ένας πολυδιάστατος αμυντικός σχεδιασμός είναι ο καλύτερος δρόμος για την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Μπορεί η Ελλάδα να κόψει τα εξοπλιστικά προγράμματα των Γάλλων αν πουλήσουν Meteor στην Τουρκία;

Θα κάνουν ζημιά οι Γάλλοι στην Ελλάδα αν δώσουν Meteor – Ξαφνικά πίσω η Αθήνα