Η φαινομενική «εξαφάνιση» των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 από τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ερωτήματα και εικασίες. Τα Bayraktar είχαν αρχικά πρωταγωνιστικό ρόλο στις πρώτες φάσεις του πολέμου, ωστόσο η χρήση τους φαίνεται να έχει περιοριστεί σημαντικά.

Στις πρώτες φάσεις του πολέμου, οι Ρώσοι είχαν περιορισμένη αντιαεροπορική κάλυψη σε συγκεκριμένες περιοχές, κάτι που επέτρεψε στα Bayraktar να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Με την πάροδο του χρόνου, η Ρωσία ανέπτυξε πυκνά δίκτυα αεράμυνας (π.χ. συστήματα S-300, S-400, Pantsir-S1), τα οποία καθιστούν την επιχειρησιακή χρήση των Bayraktar πολύ πιο επικίνδυνη. Η αύξηση της αντιαεροπορικής κάλυψης και η ενσωμάτωση ραντάρ υψηλής ακρίβειας έχουν μειώσει τις πιθανότητες επιβίωσης των Bayraktar στον αέρα.

Τα Bayraktar, αν και φθηνότερα από πολλά άλλα UAV, παραμένουν ακριβός εξοπλισμός. Κάθε απώλεια συνεπάγεται σημαντικό κόστος για την Ουκρανία. Οι αυξημένες απώλειες των Bayraktar σε συνδυασμό με την ανάγκη διατήρησης τους για μελλοντικές επιχειρήσεις έχουν οδηγήσει σε πιο περιορισμένη χρήση.

Η Ουκρανία φαίνεται να επικεντρώνεται πλέον σε άλλους τρόπους διεξαγωγής επιθέσεων, όπως τα χτυπήματα μεγάλου βεληνεκούς με πυραύλους ή οι επιθέσεις με μικρότερα και φθηνότερα drones που λειτουργούν σε μεγαλύτερους αριθμούς. Επιπλέον, το Bayraktar είναι πιο ευάλωτο σε συγκρούσεις υψηλής έντασης, όπου το στοιχείο της έκπληξης είναι περιορισμένο.

Η Τουρκία, ως κατασκευάστρια των Bayraktar, έχει προσπαθήσει να διατηρήσει ισορροπίες ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Η υπερβολική προβολή της χρήσης του τουρκικού UAV ενδέχεται να προκαλέσει ενόχληση στη Ρωσία, με την οποία η Τουρκία έχει στενούς ενεργειακούς, στρατιωτικούς και οικονομικούς δεσμούς. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τουρκία θέλει να αποφύγει τη δημοσιοποίηση περαιτέρω απωλειών των Bayraktar, προκειμένου να προστατεύσει τη φήμη του συστήματος και την αγορά του από τρίτες χώρες.

Στην αρχή του πολέμου, τα Bayraktar ήταν μέρος της ουκρανικής στρατιωτικής και προπαγανδιστικής στρατηγικής, παρουσιάζοντας εντυπωσιακά χτυπήματα μέσω βίντεο. Ωστόσο, οι Ρώσοι έχουν γίνει πιο προσεκτικοί και πλέον οι συνθήκες μάχης είναι λιγότερο ευνοϊκές για την αποτύπωση τέτοιων εικόνων.

Η μείωση του οπτικού υλικού έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι τα Bayraktar έχουν «εξαφανιστεί», ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να χρησιμοποιούνται με πιο προσεκτικό τρόπο.

Η χρήση των Bayraktar TB2 στην Ουκρανία περιορίστηκε λόγω στρατιωτικών, πολιτικών και οικονομικών παραγόντων. Παράλληλα, η Τουρκία πιθανόν να επιλέγει να κρατά χαμηλούς τόνους για να προστατεύσει τα συμφέροντά της. Ωστόσο, το Bayraktar παραμένει ένα εργαλείο με αξία για συγκεκριμένες επιχειρήσεις, αλλά η εποχή της μεγάλης προβολής του φαίνεται να έχει περάσει.

Διαβάστε επίσης:

Ο Τραμπ ξαναχτύπησε! 51η πολιτεία ο Καναδάς;

Αίτημα της Πολεμικής Αεροπορίας για μεταχειρισμένα C-130 από τις ΗΠΑ – Ενίσχυση της στρατηγικής μεταφοράς στην Ελλάδα