Το ελληνικό “Kill Web” είναι ένας όρος που έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει την ολοκληρωμένη στρατηγική και τεχνολογική προσέγγιση που αναπτύσσει η Ελλάδα, προκειμένου να δημιουργήσει ένα προηγμένο σύστημα διασύνδεσης και συντονισμού των αμυντικών της μέσων. Αυτό το δίκτυο, που συχνά συγκρίνεται με το αμερικανικό δόγμα “Kill Chain”, αφορά την ενσωμάτωση διαφορετικών οπλικών συστημάτων, αισθητήρων και πλατφορμών με στόχο τη μεγιστοποίηση της αποτρεπτικής ικανότητας.
Ο όρος “Kill Web” υποδηλώνει ένα δικτυοκεντρικό σύστημα, όπου όλα τα στρατιωτικά μέσα (π.χ., ραντάρ, πυραύλους, μαχητικά, drones, ναυτικές μονάδες) συνεργάζονται μέσω κοινών πληροφοριών και λήψης αποφάσεων. Η Ελλάδα, με την προμήθεια προηγμένων συστημάτων όπως τα Rafale, οι φρεγάτες Belharra, τα drones Αρχύτας και τα πυραυλικά συστήματα (π.χ. SCALP-EG, Exocet, SPIKE NLOS), δημιουργεί ένα πολυεπίπεδο αμυντικό δίκτυο.
Η Ελλάδα ενσωματώνει συστήματα όπως τα Rafale, που είναι εξοπλισμένα με τον πύραυλο Meteor (μακράς εμβέλειας), και φρεγάτες Belharra με προηγμένα ραντάρ και πυραυλικά συστήματα (Aster 30). Οι πλατφόρμες αυτές θα συνεργάζονται με τα ραντάρ της ελληνικής αεράμυνας και τα drones για την παροχή συνεχούς εικόνας του πεδίου μάχης.
Την ίδια ώρα, τα συστήματα όπως οι SCALP-EG και οι SPIKE NLOS παρέχουν στην Ελλάδα δυνατότητα πλήγματος σε βάθος, ακόμα και μέσα στην τουρκική ενδοχώρα.
Το “Kill Web” επιτρέπει τη στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο, συνδυάζοντας δεδομένα από διαφορετικούς αισθητήρες και πλατφόρμες.
Με συστήματα όπως το Patriot, τα S-300 και τα αναβαθμισμένα ελληνικά F-16 Viper, η Ελλάδα δημιουργεί ένα αμυντικό “τείχος” που είναι δύσκολο να παραβιαστεί από τουρκικά UAVs και μαχητικά.
Τα ελληνικά drones, όπως το Αρχύτας, θα ενσωματωθούν σε αυτό το δίκτυο, επιτρέποντας την επιτήρηση και τη στοχοποίηση σε περιοχές ενδιαφέροντος ενώ η τεχνητή νοημοσύνη θα παίξει ρόλο στην ανάλυση δεδομένων και τη λήψη αποφάσεων.
Το ελληνικό δίκτυο επιτρέπει τη συνεχή επιτήρηση των τουρκικών κινήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, παρέχοντας την ικανότητα άμεσης αντίδρασης. Η διασύνδεση όλων των μέσων μειώνει τον χρόνο από την ανίχνευση στόχου μέχρι την εξουδετέρωσή του.
Συνδυάζοντας δεδομένα από πολλαπλές πηγές, τα πλήγματα γίνονται με μεγαλύτερη ακρίβεια ενώ το δίκτυο μπορεί να διαχειριστεί πολλαπλούς στόχους ταυτόχρονα.
Να σημειωθεί πως η Αθήνα, με την ανάπτυξη εγχώριων συστημάτων, μειώνει την εξάρτησή της από εξωτερικούς προμηθευτές.
Το ελληνικό “Kill Web” αποτελεί μια σύγχρονη στρατηγική που βασίζεται στην τεχνολογία και τη δικτύωση, εξασφαλίζοντας την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή, ιδιαίτερα από την Τουρκία. Αυτή η προσέγγιση ενισχύει την εθνική άμυνα και αποδεικνύει την προσαρμοστικότητα και την καινοτομία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
Διαβάστε επίσης:
Τουρκία: Ο Kara ATMACA χτύπησε στόχο σε απόσταση 400 χιλιομέτρων με τον κινητήρα turbojet KTJ-3700