Αν η Τουρκία υιοθετούσε ένα στρατιωτικό μοντέλο παρόμοιο με αυτό της Βόρειας Κορέας και αναπτύξει 1000 βαλλιστικούς πυραύλους γύρω από την Ελλάδα, θα δημιουργούνταν μια εξαιρετικά περίπλοκη και επικίνδυνη κατάσταση για την ασφάλεια στην περιοχή.

Η διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, θα επενέβαιναν για να αποτρέψουν μια τέτοια κλιμάκωση, καθώς η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και τέτοια δράση θα θεωρούνταν αποσταθεροποιητική. Η Ελλάδα θα λάμβανε στήριξη από στρατηγικούς συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, και η Γαλλία, για την ανάπτυξη αντιμέτρων.

Τα συστήματα όπως τα Patriot PAC-3, SAMP/T και πιθανές νέες αγορές, όπως το ισραηλινό Arrow, θα ήταν η πρώτη γραμμή άμυνας ενώ οι επενδύσεις σε συστήματα λέιζερ ή τεχνολογίες που καταρρίπτουν πυραύλους σε πρώιμο στάδιο θα ήταν κρίσιμες.

Τα ελληνικά Rafale και τα αναβαθμισμένα F-16 Viper θα παρείχαν δυνατότητες εντοπισμού και καταστροφής εκτοξευτών πυραύλων.
Επιθετικά αντίμετρα:

Την ίδια ώρα, οι ελληνικοί SCALP-EG και οι μελλοντικοί Meteor, σε συνδυασμό με τα ισραηλινά πυραυλικά συστήματα, θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν τις βάσεις εκτόξευσης πυραύλων.

Μια τόσο επιθετική κίνηση από την Τουρκία θα την απομόνωνε διεθνώς. Η ΕΕ και ο ΟΗΕ θα επέβαλαν κυρώσεις, ενώ πιθανότατα θα υπήρχε άμεση εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης.

Για να διατηρήσει την αποτροπή της, η Ελλάδα θα πρέπει να επενδύσει σε εγχώριες πυραυλικές δυνατότητες, να επεκτείνει τη συνεργασία με το Ισραήλ και τη Γαλλία για την απόκτηση τεχνολογιών αιχμής, να ενισχύσει τη ναυτική της δύναμη, εξοπλίζοντας τις φρεγάτες Belharra με αντιβαλλιστικά συστήματα.

Αν η Τουρκία εξαπέλυε πυραυλική επίθεση, η Ελλάδα, σε συνδυασμό με τους συμμάχους της, θα απαντούσε στρατιωτικά και διπλωματικά, ενώ μια διαρκής ένταση θα έθετε την περιοχή σε κατάσταση ανασφάλειας και θα επιδείνωνε τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Η ανάπτυξη 1000 βαλλιστικών πυραύλων από την Τουρκία θα αποτελούσε ακραία κλιμάκωση που θα προκαλούσε διεθνή παρέμβαση. Η Ελλάδα, όμως, με τη στήριξη των συμμάχων της και την ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων, μπορεί να διατηρήσει την αποτροπή και την ασφάλειά της.

Διαβάστε επίσης:

Προκλητικό άρθρο από τη Milliyet – «Πότε χάθηκαν τα Δωδεκάνησα;»

Τούρκοι αναλυτές: Φοβούνται χτύπημα από την Ελλάδα!