Η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως όσον αφορά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή.
Η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της πολιτικής σταθερότητας στην περιοχή, ενισχύοντας την πιθανότητα για μια πιο συνεκτική και συνεργατική πολιτική προσέγγιση όσον αφορά τα ενεργειακά αποθέματα. Η Ε.Ε. έχει ως στόχο την επίλυση διαφορών μεταξύ των κρατών μελών μέσω διαλόγου και διπλωματίας, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει την ένταση στην περιοχή και να δημιουργήσει πιο ασφαλές και ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.
Η Κύπρος είναι ένα από τα κεντρικά σημεία της ενεργειακής ανακάλυψης στην Ανατολική Μεσόγειο, με κοιτάσματα φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της. Η Τουρκία, ως μη αναγνωρισμένο μέλος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει διαφωνίες με την Κύπρο σχετικά με την εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων. Αν η Τουρκία γινόταν μέλος της Ε.Ε., θα υπόκειτο στις ευρωπαϊκές πολιτικές και αποφάσεις που ενδέχεται να περιλάμβαναν τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συνεργασία και ενδεχομένως σε συμφωνίες για την από κοινού εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων στην περιοχή.
Η συμμετοχή της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο συντονισμένη και διαρθρωμένη προσέγγιση για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ε.Ε. θα μπορούσε να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών στην περιοχή και να επενδύσει σε υποδομές που θα βοηθούσαν στην εξαγωγή και μεταφορά φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ευρώπη. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κοινή στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας, με την Ανατολική Μεσόγειο να καθίσταται σημαντικότερη πηγή ενεργειακών πόρων για την Ε.Ε.
Η Τουρκία έχει το γεωπολιτικό πλεονέκτημα της στρατηγικής της θέσης και είναι σημαντικός κρίκος στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης μέσω αγωγών, όπως ο TANAP (Trans Anatolian Natural Gas Pipeline) και ο TAP (Trans Adriatic Pipeline), οι οποίοι μεταφέρουν αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Η ένταξή της στην Ε.Ε. θα μπορούσε να ενισχύσει τον ρόλο της Τουρκίας ως κεντρικό κόμβο στη στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Η ευρωπαϊκή πολιτική ενδέχεται να διαμορφώσει νέες συμφωνίες για τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη και ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών στην περιοχή.
Η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα την καθιστούσε μέρος των κοινών ευρωπαϊκών ενεργειακών στρατηγικών, όμως αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση με τρίτες χώρες, όπως το Ισραήλ ή η Αίγυπτος, οι οποίες είναι επίσης σημαντικοί παίκτες στην ενεργειακή πολιτική της περιοχής. Μια τέτοια εξέλιξη θα απαιτούσε από την Ε.Ε. να διαπραγματευτεί με αυτές τις χώρες για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής χωρίς να παραβιάζεται η κυριαρχία των άλλων.
Αν και η ένταξη στην Ε.Ε. ενδεχομένως θα προσέφερε στην Τουρκία περισσότερη οικονομική και πολιτική ισχύ, παράλληλα θα τη δεσμεύσει σε κοινές πολιτικές και στρατηγικές, όπως ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι παρά τις διαφωνίες που υπήρχαν στο παρελθόν, η Τουρκία ενδεχομένως θα αναγκαζόταν να συμμορφωθεί με τους κανόνες και να εγκαταλείψει τις μονομερείς ενέργειες για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά τη δυναμική στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά όσον αφορά τα ενεργειακά κοιτάσματα. Μία πιο συντονισμένη και συνεργατική προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας, Κύπρου και άλλων χωρών της περιοχής θα μπορούσε να διευκολύνει τη διαχείριση αυτών των πόρων. Παράλληλα, η Ε.Ε. θα αποκτούσε μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια και στρατηγική αυτονομία, με την Τουρκία να παίζει καίριο ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Διαβάστε επίσης: