Τα ελληνικά Rafale αποτελούν μια από τις σημαντικότερες στρατιωτικές επενδύσεις της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, και η παρουσία τους έχει αλλάξει τον συσχετισμό δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Τα τρία χρόνια παρουσίας τους έχουν δημιουργήσει έντονη ανησυχία στην τουρκική στρατιωτική ηγεσία για μια σειρά από λόγους που σχετίζονται με τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Rafale και την ενίσχυση της ελληνικής αποτροπής.

Τα Rafale είναι μαχητικά 4.5ης γενιάς, εξοπλισμένα με σύγχρονα συστήματα ραντάρ, αισθητήρες και ηλεκτρονικού πολέμου που υπερτερούν σημαντικά έναντι των τουρκικών F-16.

Το ραντάρ RBE2 AESA προσφέρει ανώτερη ικανότητα εντοπισμού και παρακολούθησης πολλαπλών στόχων, ενώ επιτρέπει την εμπλοκή τους σε μεγάλες αποστάσεις, πριν γίνουν αντιληπτά από τον εχθρό.

Η ενσωμάτωση των πυραύλων Meteor στις δυνατότητες των Rafale είναι ένας από τους μεγαλύτερους “πονοκεφάλους” της Τουρκίας. Οι Meteor είναι πύραυλοι αέρος-αέρος με εμβέλεια άνω των 150 χιλιομέτρων, καθιστώντας τα Rafale κυρίαρχα στο Beyond Visual Range (BVR) περιβάλλον.

Τα τουρκικά F-16, που επιχειρούν με πυραύλους AIM-120 AMRAAM, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την εμβέλεια και την ακρίβεια των Meteor.

Τα Rafale μπορούν να φέρουν κατευθυνόμενες βόμβες SCALP-EG, που έχουν εμβέλεια έως και 500 χιλιόμετρα, καθιστώντας τα ικανά να πλήξουν κρίσιμες στρατιωτικές και υποδομές εντός τουρκικού εδάφους από ασφαλείς αποστάσεις.

Οι SCALP παρέχουν τη δυνατότητα πλήγματος στρατηγικής φύσης, όπως εχθρικά ραντάρ, αεροπορικές βάσεις και αποθήκες πυρομαχικών.

Το σύστημα SPECTRA των Rafale προσφέρει κορυφαίες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου και αυτοπροστασίας. Μπορεί να παρεμβάλει εχθρικά ραντάρ, να διαφεύγει από αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα και να αυξάνει την επιβιωσιμότητα των πιλότων.

Η Τουρκία, που βασίζεται σε συστήματα όπως τα S-400 και τα παλαιότερα αντιαεροπορικά συστήματα Hawk, ανησυχεί για την αποτελεσματικότητα αυτών έναντι των Rafale.

Η απόκτηση των Rafale και η ταχεία επιχειρησιακή τους ένταξη στον ελληνικό στόλο έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία για αιφνιδιαστικά πλήγματα και ενισχύει την αίσθηση ελληνικής αποτροπής.

Στα τρία χρόνια παρουσίας τους, τα Rafale έχουν ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους σε διεθνείς ασκήσεις (π.χ., “Ηνίοχος”, “Blue Flag”).

Η συμμετοχή τους ενισχύει την ελληνική πολεμική αεροπορία (HAF) και αναδεικνύει τη σημασία της διαλειτουργικότητας με άλλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνικά M-1117 Guardian με Switchblade 600 – Πόσο αλλάζουν τα δεδομένα

Αυτό τρέμουν στην Τουρκία για τη συμφωνία ΗΠΑ – Κύπρου