Οι Ισραηλινοί δεν έχουν αγοράσει τους Meteor για διάφορους λόγους, οι οποίοι σχετίζονται με στρατηγικές, τεχνολογικές και πολιτικές παραμέτρους.

Το Ισραήλ είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, και η Πολεμική του Αεροπορία (IAF) χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο αμερικανικά όπλα. Οι Αμερικανοί προωθούν τον AIM-120D AMRAAM και τον επερχόμενο AIM-260 JATM, οι οποίοι θεωρούνται οι βασικοί ανταγωνιστές του Meteor.

Ο Meteor είναι προϊόν της MBDA, μιας ευρωπαϊκής κοινοπραξίας. Το Ισραήλ παραδοσιακά αποφεύγει να βασίζεται σε ευρωπαϊκά οπλικά συστήματα λόγω των περιορισμών εξαγωγών και της πολιτικής δυναμικής με την ΕΕ.

Η Γαλλία (κατασκευαστής του Meteor) έχει πολλές φορές διατηρήσει πιο ουδέτερη στάση στη Μέση Ανατολή, γεγονός που δεν την καθιστά αξιόπιστο στρατιωτικό προμηθευτή για το Ισραήλ ενώ το Ισραήλ δεν θέλει να εξαρτάται από ευρωπαϊκά όπλα, ειδικά όταν έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει δικά του προηγμένα συστήματα.

Το Ισραήλ διαθέτει F-35I Adir, τα οποία είναι συμβατά με τον AIM-120 AMRAAM, όχι με τον Meteor.

Οι Ισραηλινοί επικεντρώνονται στην ενσωμάτωση ισραηλινών όπλων και ηλεκτρονικών στα F-35I, αντί να βασίζονται σε ευρωπαϊκά συστήματα.

Το Ισραήλ αναπτύσσει δικούς του πυραύλους αέρος-αέρος μέσω της Rafael, όπως ο Derby ER, ο οποίος έχει βελτιωμένες επιδόσεις και είναι πλήρως προσαρμοσμένος στα ισραηλινά μαχητικά.

Να σημειωθεί επίσης πως ο Meteor είναι ακριβός σε σχέση με άλλες λύσεις και το Ισραήλ συνήθως προτιμά ισορροπία κόστους-απόδοσης.

Διαβάστε επίσης στα geostratigika.gr

Η Lockheed Martin βάζει συστημα IRDS στα F-22 και τα κανει τερμα φονικά

Η Ελλάδα παίρνει F-35 χωρίς ραντάρ APG-85;