Η πρόοδος της Τουρκίας στον ηλεκτρονικό πόλεμο (EW – Electronic Warfare) είναι ένας παράγοντας που η Ελλάδα δεν μπορεί να αγνοήσει, αλλά δεν είναι λόγος πανικού. Υπάρχουν ορισμένα σημεία που αξίζει να ληφθούν υπόψη.

Τα UAV/SIHA (Bayraktar TB2, Akinci, Anka) έχουν ενσωματωμένα ηλεκτρονικά συστήματα παρεμβολών.

Το MILKED-3A3 (SÖKMEN) είναι ένα σύστημα ηλεκτρονικής υποστήριξης που συλλέγει, αναλύει και παρεμβάλει σήματα επικοινωνίας.

Το KORAL είναι ένα ισχυρό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου για παρεμβολές ραντάρ.

Η Τουρκία επενδύει σε εγχώρια συστήματα ECM, ECCM και ELINT/SIGINT.

Το Viper Upgrade στα ελληνικά F-16 Block 70/72 βελτιώνει την ικανότητα επιβίωσης μέσω προηγμένων συστημάτων RWR (Radar Warning Receiver) και ECM (Electronic Countermeasures).

Τα Rafale F3R φέρουν το SPECTRA, ένα από τα κορυφαία συστήματα αυτοπροστασίας στον κόσμο.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν αντίμετρα UAV και ηλεκτρονικές παρεμβολές μέσω Ισραηλινών και δυτικών τεχνολογιών.

Η Ελλάδα συνεργάζεται με Ισραήλ, ΗΠΑ και Γαλλία, που διαθέτουν τεχνολογική υπεροχή στον ηλεκτρονικό πόλεμο.

Ο ηλεκτρονικός πόλεμος είναι σημαντικός, αλλά δεν κρίνει μόνος του μια σύγκρουση. Παράγοντες όπως η αεροπορική υπεροχή, η αντιαεροπορική άμυνα και η δικτυοκεντρική μάχη είναι επίσης κρίσιμοι.

Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει περισσότερο σε anti-drone, cyber warfare και παρεμβολές UAV, καθώς η Τουρκία χρησιμοποιεί εκτεταμένα τα SIHA.

Οι συμμαχίες με Ισραήλ, ΗΠΑ και Γαλλία δίνουν στην Ελλάδα πρόσβαση σε υπερσύγχρονα συστήματα που η Τουρκία δεν μπορεί να αποκτήσει λόγω εμπάργκο.

Η Τουρκία έχει βελτιώσει τις ικανότητές της στον ηλεκτρονικό πόλεμο, αλλά η Ελλάδα διαθέτει ισχυρές απαντήσεις. Η συνεχής αναβάθμιση του ελληνικού οπλοστασίου και η διατήρηση στρατηγικών συμμαχιών είναι το “αντίδοτο” στην τουρκική πρόοδο.

Οι δηλώσεις του Τούρκου στρατηγού Σελτζούκ Μπαϊρακτάρογλου, σχετικά με την ηγετική θέση της Τουρκίας στον ηλεκτρονικό πόλεμο αντανακλούν την αυξανόμενη επένδυση της χώρας σε UAV, SIHA και ηλεκτρονικά συστήματα όπως το MILKED-3A3 (SÖKMEN).

Η ASELSAN και άλλες τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη ηλεκτρονικών συστημάτων υποστήριξης, παρεμβολών και κυβερνοπολέμου. Η χρήση αυτών των τεχνολογιών σε πραγματικές επιχειρήσεις (όπως στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ) έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους.

Ωστόσο, η δήλωση ότι η Τουρκία είναι το “νούμερο ένα” στον ηλεκτρονικό πόλεμο παγκοσμίως είναι υπερβολική, δεδομένου ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ισραήλ και Γαλλία διαθέτουν πιο προηγμένες και ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτρονικού πολέμου. Παρόλα αυτά, η Τουρκία έχει καταφέρει να κατασκευάσει ανταγωνιστικά και αποτελεσματικά συστήματα, ενισχύοντας την αυτονομία της στον τομέα της άμυνας.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί η τουρκική στρατηγική ηλεκτρονικού πολέμου και εάν μπορεί να διατηρήσει ή να ενισχύσει τον ρόλο της σε μελλοντικές συγκρούσεις και γεωπολιτικές εξελίξεις.

Διαβάστε επίσης στο geostratigika.gr

Τουρκία: Θα προκαλέσει και πάλι την Ελλάδα στην επερχόμενη συνάντηση;

Οι Ισραηλινοί κρατούν επτασφράγιστο μυστικό τα χαρακτηριστικά του πυραύλου ROCKS!