Αν η Γαλλία τελικά συμφωνήσει να πουλήσει πυραύλους Meteor στην Τουρκία (κάτι που δεν είναι ακόμη βέβαιο), είναι πολύ πιθανό ότι οι πύραυλοι αυτοί θα είναι υποβαθμισμένοι σε σχέση με αυτούς που διαθέτει η Ελλάδα στα Rafale.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους η Γαλλία μπορεί να μειώσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των πυραύλων Meteor που θα δοθούν στην Τουρκία.
Οι ελληνικοί Meteor έχουν εκτιμώμενο μέγιστο βεληνεκές 200+ χλμ. Οι τουρκικοί Meteor θα μπορούσαν να περιοριστούν στα 100-120 χλμ.
Η τεχνολογία data-link που επιτρέπει στον πύραυλο να λαμβάνει συνεχώς δεδομένα από το αεροσκάφος-φορέα μπορεί να είναι λιγότερο προηγμένη. Αυτό σημαίνει ότι οι τουρκικοί Meteor θα έχουν χειρότερη ικανότητα αναχαίτισης ελιγμών σε σχέση με τους ελληνικούς.
Η ελληνική έκδοση μπορεί να έχει καλύτερη αντοχή σε παρεμβολές (jamming) από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Η τουρκική έκδοση ενδέχεται να είναι πιο ευάλωτη σε ECM.
Αν η Τουρκία αγοράσει Meteor για το Eurofighter Typhoon, θα μπορούσε να έχει περιορισμένη διαλειτουργικότητα με άλλα τουρκικά μαχητικά όπως το F-16 ή το μελλοντικό KAAN. Οι ελληνικοί Meteor, αντίθετα, είναι πλήρως ενσωματωμένοι στα Rafale F3R/F4.
Η Γαλλία θα μπορούσε να επιβάλει περιορισμούς λογισμικού στην Τουρκία, ώστε οι Meteor να μην έχουν το πλήρες εύρος δυνατοτήτων που προσφέρονται στις χώρες της Ε.Ε.
Ακόμα και αν η Τουρκία πάρει Meteor, η Ελλάδα διατηρεί σαφές πλεονέκτημα λόγω καλύτερης διαμόρφωσης των ελληνικών Meteor (ανώτερο βεληνεκές, καλύτερη καθοδήγηση), ανώτερης πλατφόρμας Rafale F3R/F4 σε σχέση με τα τουρκικά Eurofighter (αν τα αποκτήσει), εμπάργκο σε κρίσιμα υποσυστήματα (η Τουρκία έχει πρόβλημα με την προμήθεια σύγχρονων ραντάρ AESA και ηλεκτρονικού πολέμου)
Αν η Τουρκία αποκτήσει Meteor, αυτοί κατά πάσα πιθανότητα θα είναι υποβαθμισμένοι σε σύγκριση με τους ελληνικούς. Η Γαλλία έχει ξεκάθαρο συμφέρον να μην εξισώσει τις δυνατότητες Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς η Ελλάδα είναι στρατηγικός της σύμμαχος και ήδη έχει επενδύσει πολλά στη γαλλική αμυντική βιομηχανία.
Το πιο πιθανό είναι ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει την ποιοτική υπεροχή στον αέρα, ακόμα κι αν η Τουρκία αποκτήσει Meteor.
Διαβάστε επίσης στο geostratigika.gr
Meteor: Η αντεπίθεση της Ελλάδας για τους γαλλικούς πυραύλους