Μη σου… τύχει να χρειάζεσαι Meteor και να στηριχθείς στους Γάλλους. ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕΣ.

Έκθεση του γαλλικού ινστιτούτου Ifri έχει προκαλέσει ανησυχία στη Γαλλία για την πραγματική δυνατότητα των Rafale σε μια σύγκρουση υψηλής έντασης.

Τα Rafale δεν είναι stealth, σε αντίθεση με μαχητικά 5ης γενιάς (F-35, Su-57, J-20), γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα απέναντι σε ανεπτυγμένα ραντάρ. Οι Γάλλοι πιλότοι παραδέχονται ότι δεν μπορούν να νικήσουν μαχητικά stealth στις ασκήσεις.

Την ίδια ώρα, το Rafale δεν έχει ισχυρά συστήματα επίθεσης στον τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου, κάτι που τα F-35 διαθέτουν σε κορυφαίο επίπεδο.

Η Γαλλία δεν διαθέτει αντι-ραντάρ πυραύλους (π.χ. HARM) μέχρι την έλευση του Rafale F5 το 2035. Το τελευταίο αντίστοιχο όπλο, ο πύραυλος Martel, αποσύρθηκε το 1997.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την έκθεση οι διαθέσιμοι Meteor επαρκούν για μόλις μία ημέρα μάχης σε σύγκρουση υψηλής έντασης.

Και προσέξτε, μιλάμε για τους Meteor που έχει η Γαλλία και αν συμβεί κάτι θα… βασίζεται η Ελλάδα σε προμήθειες πυραύλων από τους Γάλλους.

Σε μια μακρά αεροπορική εκστρατεία, τα Rafale θα ξεμείνουν από πυραύλους πολύ γρήγορα.

Την ίδια ώρα, τα γαλλικά συστήματα αεράμυνας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μαζικές επιθέσεις drones & βαλλιστικών πυραύλων, όπως φαίνεται στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας.

Η Γαλλία βασίζεται στην πυρηνική της αποτροπή και δεν έχει επενδύσει τόσο σε μεγάλης κλίμακας αεροπορικές συγκρούσεις.

Η αξιοπιστία του Rafale μπορεί να πληγεί από τέτοιες αναφορές, ειδικά σε χώρες που το αγόρασαν για αεροπορική υπεροχή (π.χ. Ινδία, Ελλάδα, ΗΑΕ).

Χώρες που έχουν πρόσβαση σε F-35 ή άλλες stealth λύσεις ίσως το θεωρήσουν κατώτερο.

Το Rafale παραμένει ένα εξαιρετικό 4.5 γενιάς μαχητικό, αλλά δεν μπορεί να ανταγωνιστεί μαχητικά 5ης γενιάς σε stealth & ηλεκτρονικό πόλεμο. Η Γαλλία πρέπει να επιταχύνει την εξέλιξη του Rafale F5 & του μελλοντικού μαχητικού FCAS, ειδικά αν θέλει να διατηρήσει τον ρόλο της στην ευρωπαϊκή άμυνα.

Διαβάστε επίσης στο geostratigika.gr

Εκνευρίζεται η Ρωσία από το κλείσιμο των Στενών από την Τουρκία – Δεν μπορεί να κινηθεί και να συντηρηθεί ο στόλος της

Τι θα γίνει αν η Ινδία δώσει το Pinaka LRMs στην Ελλάδα;