Οι φήμες για πιθανή στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στην Κούβα μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το 2024 εντείνουν την ανησυχία στο νησί, αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να επιβεβαιώνουν άμεσα σχέδια για πραξικόπημα ή εισβολή.

Η Κούβα αντιμετωπίζει οξεία οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, με τον όρο «hambruna» (λιμός) να χρησιμοποιείται τοπικά για να περιγράψει την έλλειψη τροφίμων και βασικών αγαθών. Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε απογοήτευση τμήματος του πληθυσμού, με ορισμένους να εκφράζουν, σύμφωνα με αναφορές, ακόμη και την ιδέα ένταξης στις ΗΠΑ ως διέξοδο από την κρίση. Ωστόσο, τέτοιες απόψεις δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα την πλειοψηφία και συχνά συνδέονται με την απόγνωση παρά με πολιτική συναίνεση.

Η Αβάνα βιώνει κατάρρευση υποδομών, με συχνές διακοπές ρεύματος (όπως η κατάρρευση του ηλεκτρικού δικτύου τον Οκτώβριο 2024) και ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα. Η κυβέρνηση αποδίδει μέρος των προβλημάτων στις αμερικανικές κυρώσεις, ενώ επικριτές επισημαίνουν την κακοδιαχείριση και την αναποτελεσματικότητα της κρατικής οικονομίας.

Από το 2020, περίπου 1 εκατομμύριο Κουβανοί (10% του πληθυσμού) έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, κυρίως προς τις ΗΠΑ, λόγω της κρίσης, δημιουργώντας πρόκληση και για τις δύο χώρες.

Σποραδικές διαδηλώσεις έχουν σημειωθεί, ιδιαίτερα μετά την ενεργειακή κρίση του 2024, αν και η κυβέρνηση διατηρεί ισχυρό έλεγχο, περιορίζοντας την ελευθερία του Τύπου και τις διαμαρτυρίες.

Οι φόβοι για αμερικανική επέμβαση πηγάζουν από ιστορικά γεγονότα, όπως η εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων (1961) και η Κρίση των Πυραύλων (1962). Η μακροχρόνια ένταση, ενισχυμένη από το εμπάργκο των ΗΠΑ από το 1962, τροφοδοτεί την καχυποψία.

Ο Τραμπ, κατά την πρώτη θητεία του (2017-2021), επανέφερε την Κούβα στη λίστα των χρηματοδοτών της τρομοκρατίας και ενίσχυσε τις κυρώσεις, ανατρέποντας την προσέγγιση Ομπάμα. Μετά την επανεκλογή του, υπέγραψε στις 20 Ιανουαρίου 2025 εκτελεστικό διάταγμα που ακύρωσε τις τελευταίες χαλαρώσεις των κυρώσεων από τον Μπάιντεν, διατηρώντας την Κούβα στη λίστα.

Η Κούβα ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις τον Νοέμβριο 2024, μετά την εκλογή Τραμπ, ως προληπτικό μέτρο για «εχθρικές ενέργειες», αντανακλώντας την ανησυχία για πιθανές κινήσεις των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις για επικείμενο πραξικόπημα ή στρατιωτική εισβολή από τις ΗΠΑ. Οι φήμες πιθανότατα ενισχύονται από την απομόνωση πληροφοριών στην Κούβα, όπου η κρατική λογοκρισία περιορίζει την πρόσβαση σε ανεξάρτητες πηγές, και από την ιστορική καχυποψία προς τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται να επικεντρώνεται σε οικονομική πίεση μέσω κυρώσεων, αντί για στρατιωτική δράση, με στόχο την αποδυνάμωση του καθεστώτος και την ενίσχυση εσωτερικής αντιπολίτευσης.

Η αναφορά σε Κουβανούς που επιθυμούν ένταξη στις ΗΠΑ αντικατοπτρίζει την απελπισία λόγω της κρίσης, αλλά τέτοιες απόψεις παραμένουν μειοψηφικές και δεν υποστηρίζονται από οργανωμένα κινήματα.

Διαβάστε επίσης:

Οι Χούτι έριξαν το 20ο αμερικανικό drone MQ-9 Reaper

Τα 8 εκατ. γραμμές κώδικα των F-35