Δεν υπάρχουν επίσημες επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι η Ελλάδα επιχείρησε σοβαρά ή κατέθεσε επίσημο αίτημα για την αγορά drones Bayraktar (TB2 ή άλλα μοντέλα) από την Τουρκία. Η σχέση Ελλάδας-Τουρκίας, που χαρακτηρίζεται από μακροχρόνιες εντάσεις και ανταγωνισμό, καθιστά μια τέτοια αγορά εξαιρετικά απίθανη, λόγω πολιτικών, στρατηγικών και εθνικών παραγόντων.
Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν διαφωνίες για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, με συχνές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη και drones. Η αγορά όπλων από την Τουρκία θα θεωρούνταν πολιτικά απαράδεκτη στην Ελλάδα, καθώς θα ενίσχυε την τουρκική αμυντική βιομηχανία και θα δημιουργούσε εξάρτηση από έναν ανταγωνιστή.
Η Ελλάδα προτιμά να προμηθεύεται οπλικά συστήματα από συμμάχους, όπως η Γαλλία (Rafale, φρεγάτες Belharra), οι ΗΠΑ (F-35, F-16 Viper) και το Ισραήλ (αντι-drone συστήματα). Αυτές οι συνεργασίες ενισχύουν τη στρατηγική της αποτροπής χωρίς να εξαρτάται από την Τουρκία.
Μια απόπειρα αγοράς τουρκικών drones θα προκαλούσε έντονη αντίδραση στο εσωτερικό, καθώς η κοινή γνώμη στην Ελλάδα είναι γενικά καχύποπτη απέναντι στην Τουρκία.
Υπήρξαν εικασίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μη επαληθευμένες αναρτήσεις (π.χ. στο X) που υπονοούσαν ότι η Ελλάδα ίσως εξέτασε την ιδέα αγοράς Bayraktar σε περιόδους χαμηλότερης έντασης. Ωστόσο, αυτές οι αναφορές δεν υποστηρίζονται από αξιόπιστες πηγές και συχνά απορρίπτονται ως υπερβολικές ή χιουμοριστικές (π.χ. αναρτήσεις που λένε «δεν αγοράζουμε τίποτα από την Τουρκία, είναι σκάρτα»).
Μια ανάρτηση στο X το 2022 ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα μετέφερε μυστικά ένα κατεστραμμένο Bayraktar από τη Λιβύη για μελέτη και ανάπτυξη αντι-drone τεχνολογίας. Αυτό, αν αληθές, υποδηλώνει ενδιαφέρον για την τεχνολογία, αλλά όχι πρόθεση αγοράς, παρά μόνο αντίμετρα. Ωστόσο, ο ισχυρισμός δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές και παραμένει ανεπιβεβαίωτος.
Την ίδια ώρα, σε πλατφόρμες όπως το Quora, κάποιοι έχουν υποθέσει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξετάσει τα Bayraktar αν οι σχέσεις με την Τουρκία ήταν καλύτερες, αλλά τονίζουν ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει αντάρτικες απειλές (όπου τα TB2 υπερέχουν) και εστιάζει σε αμυντική στρατηγική με συμβατικά όπλα.
Αντί να αγοράσει τουρκικά drones, η Ελλάδα επενδύει σε δικά της προγράμματα, όπως το ARCHYTAS II, ένα UAV με δυνατότητες VTOL, που αναπτύσσεται από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Το ARCHYTAS II παρουσιάστηκε ως αντίπαλο του Bayraktar TB2, με έμφαση στην αυτονομία και την εγχώρια παραγωγή.
Η Ελλάδα έχει προτεραιοποιήσει την ανάπτυξη συστημάτων κατά των τουρκικών drones, όπως το ισραηλινό Drone Dome, που χρησιμοποιεί λέιζερ και jamming για να εξουδετερώνει UAVs. Το 2022, ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ανέφερε σχέδια για ένα «Iron Dome» κατά drones, εμπνευσμένο από
Η Ελλάδα έχει εξετάσει αγορές από άλλες χώρες, όπως τα MQ-9B SeaGuardian των ΗΠΑ ή τα Patroller της Γαλλίας, που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες της για επιτήρηση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς τις πολιτικές επιπλοκές μιας τουρκικής αγοράς.
Να σημειωθεί ότι η αγορά Bayraktar θα έδινε στην Τουρκία πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες (π.χ. μέσω συντήρησης ή λογισμικού), θέτοντας σε κίνδυνο την ελληνική ασφάλεια.
Τα TB2 έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά σε συγκρούσεις (π.χ. Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Ουκρανία), αλλά η Ελλάδα γνωρίζει τις αδυναμίες τους (π.χ. ευαλωτότητα σε σύγχρονα αντιαεροπορικά) και προτιμά να επενδύσει σε αντίμετρα αντί να τα ενσωματώσει.
Η τουρκική Baykar έχει εξάγει TB2 σε 30+ χώρες, αλλά η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται, καθώς οι εξαγωγές γίνονται κυρίως σε χώρες με λιγότερες γεωπολιτικές εντάσεις με την Τουρκία (π.χ. Αζερμπαϊτζάν, Ουκρανία, Βοσνία).
Δεν υπάρχει αξιόπιστη ένδειξη ότι η Ελλάδα θέλησε ποτέ να αγοράσει Bayraktar drones από την Τουρκία. Οι γεωπολιτικές εντάσεις, η ελληνική στρατηγική αυτονομίας, και η ανάπτυξη εγχώριων και ξένων εναλλακτικών (ARCHYTAS II, Drone Dome, MQ-9B) καθιστούν μια τέτοια κίνηση απίθανη και μη πρακτική.
Αντίθετα, η Ελλάδα επικεντρώνεται στο να εξουδετερώσει την απειλή των τουρκικών drones και να ενισχύσει τις δικές της δυνατότητες UAV. Οι όποιες φήμες ή συζητήσεις στο διαδίκτυο παραμένουν ανεπιβεβαίωτες και δεν αντικατοπτρίζουν την επίσημη πολιτική.
Διαβάστε επίσης:
Μπορούν να εκσυγχρονιστούν τα ελληνικά Mirage σε Mirage 2000D RMV;