Ο άνθρωπος που έφτιαξε την Ελλάδα από το μηδέν
Γεννημένος το 1799 στην Κωνσταντινούπολη, ο Δημήτριος Χρηστίδης σπούδασε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, αλλά η ζωή του δεν περιορίστηκε ποτέ σε μία θέση. Ήταν ο άνθρωπος που έτρεχε πάντα εκεί που η Ελλάδα χρειαζόταν να γεννηθεί ή να σωθεί. Όταν ξέσπασε η Επανάσταση του 1821, άφησε τα πάντα και πήγε να πολεμήσει. Στρατιώτης στο πλευρό του Μαυροκορδάτου στην πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου, το 1823 βρέθηκε στην Κρήτη ως γενικός γραμματέας του Τομπάζη.
Ήταν ο άνθρωπος που κρατούσε τα βιβλία του Αγώνα: γραμματέας του Εκτελεστικού, γενικός ταμίας του στρατοπέδου του Υψηλάντη, και αργότερα γραμματέας του ίδιου του Καραΐσκάκη στην εκστρατεία του 1826-27.
Από τη διοίκηση της Σάμου στα υπουργεία του νεοσύστατου κράτους
Το 1830, ορίστηκε διοικητής της Σάμου και λίγο αργότερα πρόεδρος του “Εκκλήτου” στη Σπάρτη, ένα πρωτόγονο δικαστικό όργανο. Δεν αναζητούσε τη δόξα, αλλά την ευθύνη. Όταν δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας, οι συνταγματικοί τον χρησιμοποίησαν για να οργανώσουν μια νέα διοίκηση από το μηδέν. Με την άφιξη του Όθωνα, ανέλαβε Υπουργός Εσωτερικών — μόνο για δύο μήνες, αλλά αρκετούς για να θέσει τα θεμέλια.
Ο Χρηστίδης πέρασε από όλες τις κρίσιμες θέσεις του νεοελληνικού κράτους: Νομάρχης σε Μεσσηνία, Εύβοια και Σύρο, πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη, υπουργός σε Εξωτερικά, Εσωτερικά, Οικονομικά, Δικαιοσύνη, πρόεδρος της Βουλής, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, και ακόμα και προεδρεύων της κυβέρνησης.
Γιατί τον έλεγαν “Ψαλίδα”;
Ο λαός τον αποκαλούσε «Ψαλίδα» γιατί έκοβε από παντού — φόρους, επιδοτήσεις, σπατάλες. Ήταν ο άνθρωπος που προσπαθούσε να ισοσκελίσει προϋπολογισμούς σε μια εποχή που το κράτος ήταν ακόμα ανύπαρκτο. Προσπάθησε να εισπράξει καθυστερημένους φόρους, να μεταρρυθμίσει το φορολογικό σύστημα, αλλά η γεωργική κρίση του χάλασε τα σχέδια.
Δεν τον ένοιαζε να γίνει δημοφιλής. Τον ένοιαζε να φτιάξει ένα κράτος που θα στεκόταν στα πόδια του χωρίς να χρειάζεται διαρκώς “σωτήρες”. Έζησε 30 χρόνια ως βουλευτής Σύρου και πρόλαβε να δει την Ελλάδα να σταθεροποιείται, έστω και με δυσκολία.
Η κληρονομιά του αόρατου κτήτορα
Πέθανε στις 8 Ιανουαρίου 1877, σε ηλικία 78 ετών. Χωρίς αυτόν, πολλά από τα θεσμικά και οικονομικά πλαίσια που θεωρούμε σήμερα δεδομένα, ίσως δεν θα υπήρχαν. Ο Δημήτριος Χρηστίδης δεν έμεινε στην ιστορία ως ήρωας, αλλά ως ο άγνωστος αρχιτέκτονας μιας Ελλάδας που μόλις μαγειρευόταν. Και ίσως αυτός να ήταν ο μεγαλύτερος έπαινος για έναν άνθρωπο που δούλεψε σιωπηλά, για να στεκόμαστε όλοι σήμερα.
Διαβάστε επίσης:
Αυτός είναι ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός της Ελλάδας
Φοιτητές και καθηγητές του Harvard γιορτάζουν την άρνηση υποταγής στις απαιτήσεις του Τραμπ
___
ΠΗΓΗ: Sportime.GR