Η αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, όπως έχει ανακοινωθεί από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το 2025, δημιουργεί σημαντικές γεωπολιτικές επιπτώσεις.
Η αποχώρηση των ΗΠΑ αφήνει ένα κενό ισχύος στη βορειοανατολική Συρία, όπου οι Αμερικανικές δυνάμεις συνεργάζονταν με τις κουρδικές δυνάμεις (SDF/YPG).
Η Τουρκία, που θεωρεί τις YPG τρομοκρατική οργάνωση λόγω των δεσμών τους με το PKK, βλέπει αυτή την εξέλιξη ως ευκαιρία να επεκτείνει την επιρροή της στις περιοχές αυτές. Πηγές αναφέρουν ότι η Τουρκία μπορεί να αναλάβει ρόλο «χωροφύλακα» στη Συρία, ενισχύοντας τον έλεγχό της σε ζώνες όπως η λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας» κατά μήκος των συνόρων της.
Η αποχώρηση των ΗΠΑ θέτει σε κίνδυνο τις κουρδικές δυνάμεις, που χάνουν έναν βασικό σύμμαχο. Το 2019, μια παρόμοια απόφαση Τραμπ επέτρεψε στην Τουρκία να εξαπολύσει την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» εναντίον των Κούρδων, και παρόμοια σενάρια θεωρούνται πιθανά τώρα.
Η Τουρκία μπορεί να επιδιώξει να εξουδετερώσει τις κουρδικές δυνάμεις ή να τις περιορίσει, ενισχύοντας τη θέση της έναντι του κουρδικού ζητήματος τόσο στη Συρία όσο και εντός των συνόρων της.
Η αποχώρηση θεωρείται από ορισμένους ως διπλωματική νίκη για τον Ερντογάν, καθώς οι προσπάθειες της Τουρκίας να πείσει τις ΗΠΑ να τερματίσουν τη στήριξη προς τις SDF φαίνεται να αποδίδουν.
Παρά τα πλεονεκτήματα, η Τουρκία αντιμετωπίζει προκλήσεις. Η ανάληψη μεγαλύτερου ρόλου στη Συρία συνεπάγεται οικονομικό και στρατιωτικό κόστος, ενώ η εσωτερική κοινή γνώμη στην Τουρκία είναι όλο και πιο σκεπτική για τη συνεχιζόμενη εμπλοκή στη Συρία.
Επιπλέον, η αποχώρηση των ΗΠΑ μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες σύγκρουσης με το Ισραήλ, το οποίο εκφράζει ανησυχίες για την ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας και την πιθανή επέκταση της επιρροής του Ιράν.
Διαβάστε επίσης:
Ελληνοτουρκικά: Η απόσυρση των Mirage 2000-5Mk2 θα ήταν ένα στρατηγικό λάθος;
Ιπτάμενοι δίσκοι και Τρίτο Ράιχ: Τα μυστικά ναζιστικά άπιαστα όπλα που (ίσως) δεν υπήρξαν ποτέ