Η απόκτηση δύο γαλλικών υποβρυχίων Scorpene από την Ελλάδα θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά την ισορροπία ισχύος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με το υπάρχον ναυτικό της οπλοστάσιο.
Η Ελλάδα διαθέτει ήδη 11 υποβρύχια, εκ των οποίων τα τέσσερα Type 214 (Papanikolis-class) είναι εξοπλισμένα με σύστημα AIP (Air-Independent Propulsion), που τα καθιστά εξαιρετικά αθόρυβα και δύσκολα ανιχνεύσιμα.
Τα Scorpene, τα οποία επίσης διαθέτουν AIP (MESMA ή δεύτερης γενιάς fuel cells), θα ενίσχυαν αυτή την ικανότητα.
Με μήκος 61,7-70 μέτρα (ανάλογα με την έκδοση) και δυνατότητα να παραμένουν βυθισμένα για πάνω από 21 ημέρες, τα Scorpene προσφέρουν μεγαλύτερη επιχειρησιακή ευελιξία και αντοχή σε αποστολές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Με την προσθήκη δύο Scorpene, η Ελλάδα θα μπορούσε να διατηρήσει ή και να αυξήσει το ποσοτικό και ποιοτικό της πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας, η οποία διαθέτει 12 υποβρύχια (Type 209) και πρόσφατα (2024) άρχισε να εντάσσει τα Type 214 Reis-class, με το πρώτο, Piri Reis, να έχει τεθεί σε υπηρεσία.
Τα Scorpene είναι γνωστά για την αθόρυβη λειτουργία τους, με προηγμένα συστήματα σόναρ (όπως το S-Cube της Thales) που περιλαμβάνουν παθητικό κυλινδρικό σόναρ, σόναρ υποκλοπής και υψηλής ανάλυσης σόναρ για ανίχνευση ναρκών. Αυτό τα καθιστά ιδανικά για το Αιγαίο, όπου η πληθώρα νησιών και τα ρηχά νερά ευνοούν αθόρυβες επιχειρήσεις.
Τα γαλλικά Scorpene είναι εξοπλισμένα με έξι τορπιλοσωλήνες 21 ιντσών (533 χιλιοστά) και μπορούν να φέρουν 18 όπλα, όπως τορπίλες, πυραύλους και νάρκες, με αυτοματοποιημένα συστήματα φόρτωσης και εκτόξευσης. Μπορούν να εξοπλιστούν με αντιπλοϊκούς πυραύλους SM-39 Exocet, με βεληνεκές 50 χιλιομέτρων. Αυτοί οι πύραυλοι, που εκτοξεύονται από υποβρύχιο, προσφέρουν τη δυνατότητα πλήγματος επιφανειακών στόχων (όπως τουρκικά πολεμικά πλοία, π.χ. το Anadolu) από απόσταση, χωρίς το υποβρύχιο να χρειάζεται να αναδυθεί, διατηρώντας τη μυστικότητα.
Αν και δεν είναι στάνταρ εξοπλισμός, υπάρχουν αναφορές (π.χ. σε απόψεις στο X) ότι τα Scorpene θα μπορούσαν να φέρουν πυραύλους SCALP Naval, με βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων. Αυτό θα επέτρεπε στην Ελλάδα να πλήττει στρατηγικούς στόχους στην ενδοχώρα της Τουρκίας, αλλά τέτοιοι πύραυλοι δεν έχουν επιβεβαιωθεί για τα ελληνικά Scorpene.
Τα Scorpene μπορούν να εξοπλιστούν με τις προηγμένες τορπίλες Black Shark, οι οποίες διαθέτουν ενεργητικό/παθητικό ακουστικό σύστημα και σύστημα αντιμετώπισης αντιμέτρων.
Στο Αιγαίο, όπου η γεωγραφία (νησιά, ρηχά νερά) ευνοεί τη χρήση υποβρυχίων, τα Scorpene θα ενίσχυαν την ικανότητα της Ελλάδας να ελέγχει κρίσιμες θαλάσσιες ζώνες και να αποτρέπει τουρκικές επιχειρήσεις, όπως αυτές του Anadolu ή του Oruç Reis.
Η αθόρυβη λειτουργία και οι προηγμένες τορπίλες θα δυσκόλευαν την τουρκική ανθυποβρυχιακή άμυνα (π.χ. ελικόπτερα S-70B Seahawk).
Το τουρκικό υβριδικό πλοίο Anadolu είναι ευάλωτο σε περιβάλλοντα όπως το Αιγαίο, όπου τα υποβρύχια μπορούν να εκμεταλλευτούν το ανάγλυφο των νησιών για κάλυψη. Τα Scorpene, με πυραύλους Exocet και τορπίλες Black Shark, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για τέτοια πλοία.
Η Ελληνική Ναυτική Δύναμη (Hellenic Navy) είναι μια «green-water navy», με περιορισμένη ικανότητα προβολής ισχύος στα βαθιά νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Τα Scorpene, με τη δυνατότητα να επιχειρούν για 50 ημέρες χωρίς ανεφοδιασμό και την ικανότητα εκτόξευσης πυραύλων, θα επέτρεπαν στην Ελλάδα να προβάλλει ισχύ σε περιοχές όπως η περιοχή νοτίως της Κύπρου, όπου η Τουρκία διεκδικεί ΑΟΖ (Μavi Vatan).
Τα τουρκικά Type 214 Reis-class, εξοπλισμένα με πυραύλους Harpoon, Atmaca και τορπίλες AKYA, αποτελούν πρόκληση. Ωστόσο, τα Scorpene, με ανώτερα συστήματα σόναρ και πιθανώς μεγαλύτερη stealth ικανότητα (λόγω μη μαγνητικού κύτους σε αντίθεση με τα Type 214), θα μπορούσαν να διατηρήσουν το ελληνικό πλεονέκτημα στην υποβρύχια μάχη.
Κάθε Scorpene κοστίζει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια ενώ η ενσωμάτωση πυραύλων όπως ο SCALP Naval (50-60 εκατομμύρια δολάρια ανά σύστημα MESMA) θα αύξανε το κόστος.
Διαβάστε επίσης:
Η αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία τι σημαίνει για την Τουρκία;