Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) έχει προχωρήσει σε αποφάσεις για την ενίσχυση του Ελληνικού Στρατού με πυραυλικό πυροβολικό εμβέλειας 300 χιλιομέτρων, το οποίο θα αναπτυχθεί σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στον Έβρο.

Το σύστημα που έχει επιλεγεί είναι το ισραηλινό PULS (Precise & Universal Launching System), το οποίο βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για προμήθεια.

Το PULS είναι ένα σύγχρονο σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (MLRS) που αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems.

Διαθέτει πυραύλους με εμβέλεια από 35 έως 300 χιλιόμετρα, όπως ο Predator Hawk (300 χλμ), ο Extra (150 χλμ), και οι Accular (35-40 χλμ), ανάλογα με το διαμέτρημα και τον τύπο πυρομαχικού.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) έχει εισηγηθεί την απόκτηση 39-40 συστημάτων PULS, με στόχο την κάλυψη των αναγκών τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά.

Τα συστήματα αυτά μπορούν να πλήξουν στρατηγικούς στόχους σε βάθος, όπως στρατιωτικές βάσεις, αεροδρόμια, και ναυτικές δυνάμεις, ενισχύοντας την αποτρεπτική ικανότητα της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας. Κάθε «κάλαθος» πυραύλων φέρει 36 εκτοξευτές με συνδυασμό πυρομαχικών διαφορετικής εμβέλειας.

Το ΚΥΣΕΑ έχει εγκρίνει το πλαίσιο για την προμήθεια του PULS, με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε τελικό στάδιο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η πολιτική διαδικασία έγκρισης από τη Βουλή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025, με στόχο τη συμβασιοποίηση έως τον Ιούλιο 2025.

Το κόστος του προγράμματος εκτιμάται κάτω από 700 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει πυρομαχικά, συντήρηση, εκπαίδευση, και συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Η ανάπτυξη του PULS στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (π.χ. Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ρόδος) ενισχύει την αποτροπή έναντι της Τουρκίας, επιτρέποντας πλήγματα σε στόχους στη Μικρά Ασία, όπως αεροδρόμια ή ναυτικές βάσεις, από απόσταση 300 χιλιομέτρων. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να υλοποιεί το δόγμα της αποτροπής, προστατεύοντας τα νησιά και υποστηρίζοντας μικρότερες νησίδες.

Στα βορειοανατολικά σύνορα, το PULS θα προστατεύει την περιοχή από πιθανές απειλές, δίνοντας τη δυνατότητα πλήγματος σε βάθος εντός τουρκικού εδάφους, ενισχύοντας την άμυνα της Θράκης.



Διαβάστε επίσης:

Πώς αλλάζει το Πολεμικό Ναυτικό με δύο γαλλικά υποβρύχια Scorpene – Οι πύραυλοι και οι τορπίλες

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας: Γελοία η δήλωση ότι η Ελλάδα μπορεί να απαντήσει σε πέντε λεπτά