Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αντιμετωπίζοντας την απομάκρυνση των ΗΠΑ από την ευρωπαϊκή ασφάλεια υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, στρέφεται και προς την Τουρκία για ενίσχυση της αμυντικής της συνεργασίας.

Η ΕΕ έχει εισαγάγει τη Λευκή Βίβλο, μια στρατηγική που προβλέπει αύξηση στρατιωτικών δαπανών και κοινά αμυντικά έργα έως το 2030, καθώς και τη Δράση για την Ασφάλεια στην Ευρώπη (SAFE), ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης 150 δισ. ευρώ.

Η Τουρκία, ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ και σύμμαχος του ΝΑΤΟ με σημαντική πρόοδο στην αμυντική βιομηχανία, έχει δικαίωμα να ενταχθεί σε αυτή τη διαδικασία όμως η Ελλάδα αντιδρά στην πιθανή συμμετοχή της Τουρκίας στο SAFE και αναμένεται να ζητήσει αυστηρότερες προϋποθέσεις.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Thomas Regnier, διευκρίνισε ότι χώρες όπως η Τουρκία μπορούν να συνεισφέρουν έως 35% σε αμυντικά προϊόντα, υπό προϋποθέσεις ασφαλείας, αλλά δεν σχολίασε τις ελληνικές αντιδράσεις.

Και εδώ είναι που η Τουρκία πέφτει στην… ανάγκη της Ελλάδας.

Η έγκριση του SAFE απαιτεί ειδική πλειοψηφία, ενώ οποιαδήποτε αμυντική συμφωνία με τρίτες χώρες χρειάζεται ομόφωνη έγκριση από τα κράτη μέλη.

Δηλαδή μόνο με ψήφο της Ελλάδας παίρνει η τουρκική αμυντική βιομηχανία τα δισ. απο το πακέτο για την ευρωπαϊκή άμυνα.

Διαβάστε επίσης:

Ποιο είναι το Τακτικό Σύστημα Διαχείρισης Μάχης που θέλει να αναπτύξει η Ελλάδα και τι θα κανει;

Σε τι θα βοηθήσει την Ελλάδα ο «Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός» και γιατί «τρελαίνονται» οι Τούρκοι (vid)