Οι Meteor είναι πύραυλοι αέρος-αέρος πέρα από την οπτική εμβέλεια (Beyond Visual Range Air-to-Air Missile – BVRAAM), που αναπτύχθηκαν από την MBDA (κοινοπραξία έξι ευρωπαϊκών χωρών: Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία). Ενσωματώνονται στα ελληνικά Rafale μαχητικά και προσφέρουν προηγμένες δυνατότητες.

Επίσημα, η εμβέλεια του Meteor υπερβαίνει τα 100 χλμ., με ορισμένες πηγές (π.χ., ινδικές εκτιμήσεις) να αναφέρουν έως και 150-200 χλμ. σε ιδανικές συνθήκες. Αυτό επιτρέπει εμπλοκές από μεγάλες αποστάσεις.

Ο κινητήρας ramjet εξασφαλίζει συνεχή ώθηση καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη «No Escape Zone» (ζώνη χωρίς δυνατότητα διαφυγής) μεταξύ των BVRAAM, σύμφωνα με την MBDA. Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος έχει ελάχιστες πιθανότητες να αποφύγει τον πύραυλο ακόμη και με ελιγμούς.

Ο Meteor είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός κατά ευκίνητων στόχων (μαχητικά, UAVs, πυραύλοι κρουζ) και υψηλής αξίας στόχων, όπως αεροσκάφη ανεφοδιασμού και AEW&C, που συνήθως επιχειρούν πίσω από τις γραμμές του μετώπου.

Συγκεκριμένα, η ικανότητα του Meteor να εμπλέκει στόχους σε μεγάλες αποστάσεις και η μεγάλη «No Escape Zone» τον καθιστούν ιδανικό για την εξουδετέρωση μεγάλων, λιγότερο ευκίνητων αεροσκαφών, όπως τα AEW&C, τα οποία πετούν σε προβλέψιμες τροχιές και σε υψηλά υψόμετρα, καθιστώντας τα ευάλωτα σε τέτοια όπλα.

Η Τουρκική Αεροπορία (Türk Hava Kuvvetleri) διαθέτει τέσσερα αεροσκάφη AEW&C τύπου Boeing 737 AEW&C Peace Eagle, τα οποία βασίζονται στην πλατφόρμα του Boeing 737-700 και είναι εξοπλισμένα με το σύστημα ραντάρ MESA (Multi-role Electronically Scanned Array) της Northrop Grumman. Παρέχουν επιτήρηση, έγκαιρη προειδοποίηση, διοίκηση και έλεγχο, ανιχνεύοντας αεροσκάφη, πλοία και πυραύλους σε αποστάσεις έως 400-600 χλμ., ανάλογα με το μέγεθος του στόχου.

Διαθέτουν συστήματα αυτοπροστασίας, όπως προειδοποιητές ραντάρ (RWR), chaff/flares και πιθανώς παρεμβολείς, αλλά δεν είναι εξοπλισμένα με όπλα ή υψηλή ευελιξία, καθιστώντας τα ευάλωτα σε μακράς εμβέλειας πυραύλους όπως ο Meteor.

Με εμβέλεια άνω των 100-200 χλμ. και ταχύτητα Mach 4, ο Meteor μπορεί να εμπλέξει τα τουρκικά Boeing 737 AEW&C από ασφαλή απόσταση, πριν αυτά προλάβουν να απομακρυνθούν ή να προστατευθούν αποτελεσματικά. Τα AEW&C, λόγω του μεγέθους και της χαμηλής ευελιξίας τους, είναι ιδανικοί στόχοι για BVRAAM όπως ο Meteor.

Ο αμφίδρομος σύνδεσμος δεδομένων επιτρέπει στα ελληνικά Rafale να λαμβάνουν δεδομένα στόχευσης από άλλες πηγές (π.χ., ελληνικά ραντάρ εδάφους, φρεγάτες Belharra, ή συμμαχικά AEW&C), ενισχύοντας την ακρίβεια κατά στόχων πέρα από την εμβέλεια του ραντάρ του Rafale (Thales RBE2 AESA, ~200 χλμ.).

ν και ο ακριβής αριθμός των Meteor που έχει προμηθευτεί η Ελλάδα δεν είναι δημόσια γνωστός, πηγές αναφέρουν τουλάχιστον 36 πυραύλους για τα 24 Rafale, με κάθε Rafale.

Τα AEW&C είναι κρίσιμα για την Τουρκία, καθώς παρέχουν επίγνωση της κατάστασης (situational awareness) και συντονισμό μαχητικών σε επιχειρήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η απώλεια ακόμη και ενός AEW&C θα ήταν σημαντικό πλήγμα, δεδομένου του μικρού αριθμού (μόνο τέσσερα) και του υψηλού κόστους (~$1,5 δισ. για το πρόγραμμα Peace Eagle).

Για να εμπλακούν τα AEW&C, πρέπει πρώτα να εντοπιστούν. Το ραντάρ του Rafale (RBE2 AESA) μπορεί να ανιχνεύσει μεγάλα αεροσκάφη όπως τα AEW&C σε αποστάσεις ~200 χλμ., αλλά αν τα AEW&C επιχειρούν πίσω από την πρώτη γραμμή (π.χ., πάνω από την Τουρκία), μπορεί να απαιτηθούν πρόσθετα μέσα επιτήρησης (π.χ., ελληνικά ραντάρ εδάφους ή συμμαχικά AEW&C).

Η Τουρκία διαθέτει ~240 F-16, έναντι των 24 Rafale και ~150 F-16 της Ελλάδας.

Σε ένα σενάριο σύγκρουσης στο Αιγαίο, τα AEW&C πιθανότατα θα προστατεύονται από τουρκικά μαχητικά ή επίγεια αντιαεροπορικά συστήματα (π.χ., S-400), περιπλέκοντας την εμπλοκή τους.

Οι ελληνικοί Meteor πυραύλοι, που φέρονται από τα Rafale, έχουν τη τεχνική ικανότητα να απειλήσουν και δυνητικά να καταρρίψουν τα τουρκικά αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης (Boeing 737 AEW&C), χάρη στην εμβέλεια (>100-200 χλμ.), την ταχύτητα (Mach 4+), τη μεγάλη «No Escape Zone» και την προηγμένη καθοδήγηση. Αυτή η ικανότητα δίνει στην Ελλάδα στρατηγικό πλεονέκτημα στο Αιγαίο, καθώς μπορεί να περιορίσει την αποτελεσματικότητα των τουρκικών AEW&C, αναγκάζοντάς τα να επιχειρούν πιο μακριά ή υπό αυστηρή προστασία.

Διαβάστε επίσης:

Η Τουρκία στήνει «στρατιωτικό τόξο» στα Βαλκάνια

Τουρκία: Η Ελλάδα δεν μπορεί να δώσει 25 δισ. ευρώ για τον στρατό και πουλά στρατιωτικές περιουσίες