Η πρόσφατη αιματηρή επίθεση στο Κασμίρ και η επακόλουθη ένταση ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν δεν επηρεάζει μόνο την ασφάλεια της Νότιας Ασίας. Αν και φαινομενικά περιφερειακή, η κρίση έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί αναταράξεις με γεωστρατηγικές και γεωοικονομικές προεκτάσεις που αγγίζουν έμμεσα και την Ανατολική Μεσόγειο — και μαζί την Ελλάδα και την Τουρκία.

Η Τουρκία, ως παραδοσιακός σύμμαχος του Πακιστάν, έχει αυξήσει τις αμυντικές και τεχνολογικές σχέσεις της με το Ισλαμαμπάντ, ειδικά στον τομέα των UAV και ναυτικών drone. Δεν είναι τυχαίο ότι η Άγκυρα αξιοποιεί την κρίση για να ενισχύσει τη θέση της στον μουσουλμανικό κόσμο και να προβάλει το αφήγημα της «παγκόσμιας άμυνας κατά της Ινδικής επιρροής», συσπειρώνοντας παράλληλα στρατιωτικούς εταίρους όπως το Αζερμπαϊτζάν και το Κατάρ.

Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, διατηρεί στενές σχέσεις με την Ινδία στον αμυντικό και ναυτιλιακό τομέα. Οι δύο χώρες έχουν πρόσφατα υπογράψει στρατηγικές συμφωνίες συνεργασίας, ενώ η Αθήνα βλέπει τη Ν. Ασία ως κρίσιμο εταίρο στην αναχαίτιση του τουρκικού επεκτατισμού. Η ελληνο-ινδική συμμαχία αποκτά ιδιαίτερη σημασία μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ειδικά σε συνθήκες εντεινόμενης πόλωσης.

Επιπλέον, η κρίση επηρεάζει εμμέσως θαλάσσιες οδούς εμπορίου και επενδυτικά σχέδια σε λιμάνια όπως του Πειραιά.

Αν η ένταση συνεχιστεί, οι επιπτώσεις θα φτάσουν έως τη Μεσόγειο, επιβεβαιώνοντας πως πλέον καμία κρίση δεν είναι “τοπική”.

Η πρόσφατη συμμετοχή της Ινδίας σε ναυτικές ασκήσεις με την Ελλάδα δεν είναι τυχαία, καθώς η χώρα της Νότιας Ασίας επιθυμεί να επενδύσει και στρατηγικά σε έναν από τους πιο σημαντικούς ενεργειακούς και εμπορικούς διαδρόμους του κόσμου. Η συμμετοχή αυτή ενισχύει την παρουσία της Ινδίας στο Νότιο Αιγαίο και ενδυναμώνει τις σχέσεις με τα κράτη της περιοχής που αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις από την Τουρκία, η οποία συνεχώς επεκτείνει τη στρατηγική της στον τομέα των θαλάσσιων drone και άλλων τεχνολογιών αμυντικής άμυνας.

Η Ελλάδα, με το στρατηγικό ρόλο στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, επενδύει σε συμμαχίες με μεγάλες δυνάμεις, προχωρά σε αντιμετώπιση των τουρκικών στρατηγικών και ενισχύει την αμυντική συνεργασία με την Ινδία, αναγνωρίζοντας τη σημασία της παρουσίας της Ινδίας στην Μεσόγειο ως αντίβαρο στον τουρκικό επεκτατισμό.

Η νέα στρατηγική παρουσία της Ινδίας στην περιοχή, μέσω της συμμετοχής σε ασκήσεις αμυντικής συνεργασίας και της ενίσχυσης των εμπορικών οδών, φέρνει μια νέα δυναμική στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η οποία επηρεάζει την ασφάλεια και τις ισχυρές συμμαχίες Ελλάδας-Ινδίας απέναντι στις αυξανόμενες προκλήσεις από την Τουρκία και το Πακιστάν.

Αυτό το πολυδιάστατο γεωπολιτικό παιχνίδι εκθέτει τη σημασία της αναπτυσσόμενης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ινδίας, Ελλάδας και άλλων ισχυρών δυνάμεων στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για αξιόπιστους στρατηγικούς συμμάχους στον θαλάσσιο και αεροπορικό τομέα.

Διαβάστε επίσης:

Η Ελλάδα ρίχνει το δικό της «θαλάσσιο καμικάζι» στη μάχη των drone – Απάντηση στο τουρκικό ALBATROS

Η στρατηγική της διασποράς: Πώς η Ελλάδα μαθαίνει από την Ουκρανία και τις ΗΠΑ για την καταστροφή στρατηγικών αεροπορικών πόρων