Η Ελλάδα προχωρά σε σημαντική αναμόρφωση του στρατιωτικού της εφεδρικού συστήματος, στοχεύοντας να δημιουργήσει μια δυναμική και ψηφιοποιημένη στρατιωτική δύναμη 150.000 εφέδρων μέχρι το 2030. Το νέο σύστημα, το οποίο θα βασίζεται στην καινοτόμο εφαρμογή «ΕΦΕΔΡΟΣ», θα επιτρέπει την αποστολή εγγράφων κινητοποίησης μέσω της κυβερνητικής πλατφόρμας gov.gr και SMS, με σκοπό να διευκολύνει την ταχύτητα και την ακρίβεια στην επικοινωνία και την κινητοποίηση των εφέδρων.

Η εφαρμογή του «ΕΦΕΔΡΟΣ» σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην εφεδρεία, με την εκπαίδευση των εφέδρων να γίνεται μέσω σύγχρονων τεχνολογιών, όπως προσομοιωτές και drones. Ο στόχος του υπουργείου Άμυνας είναι να ενσωματώσει την εφεδρεία σε τακτική και επιχειρησιακή βάση, με τους έφεδρους να συμμετέχουν σε περιοδικές εκπαιδεύσεις για να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν σε εθνικές ανάγκες.

Το νέο σύστημα θα στηρίζεται κυρίως στον εθελοντισμό, όμως σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως ειδικές ανάγκες ή κρίσιμες καταστάσεις, η συμμετοχή ενδέχεται να είναι υποχρεωτική. Η μεταρρύθμιση έχει επίσης προβλέψει ότι η συμμετοχή των εφέδρων δεν θα επηρεάζει την επαγγελματική τους ζωή, με αποζημίωση για τους εργαζόμενους που απουσιάζουν για λόγους εκπαίδευσης.

Η ίδρυση δύο νέων Κέντρων Εκπαίδευσης Εφέδρων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα ενισχύσει τη σύγχρονη εκπαίδευση, με στόχο την ενδυνάμωση της εθνικής άμυνας και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην προστασία των παραμεθόριων περιοχών.

Η Ελλάδα επιδιώκει, μέσω αυτής της καινοτόμου ψηφιοποίησης, να ενισχύσει την αμυντική της ικανότητα και να προσφέρει ένα οργανωμένο και βιώσιμο σύστημα εφεδρείας για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας.

Διαβάστε επίσης:

Η κίνηση ΜΑΤ της Ελλάδας που ανησύχησε την Άγκυρα: Οι γαλλικοί πύραυλοι μεγάλης εμβέλειας

Επίσπευση-έκπληξη στα F-35: Τι δείχνει η πρόωρη εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων;