Η σύγκριση μεταξύ των εκσυγχρονισμένων φρεγατών MEKO του Ελληνικού και του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού αποκαλύπτει διαφορετικές προσεγγίσεις και προτεραιότητες, με κάθε πλευρά να επιδιώκει την ενίσχυση των ναυτικών της δυνατοτήτων.
Το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας διαθέτει τέσσερις φρεγάτες MEKO 200HN, οι οποίες εισήλθαν σε υπηρεσία τη δεκαετία του 1990. Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τους στοχεύει στην παράταση της επιχειρησιακής τους ζωής κατά τουλάχιστον 15 έτη.
Οι κύριες αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν την εγκατάσταση προηγμένων συστημάτων για βελτιωμένη ανίχνευση και παρακολούθηση στόχων. Αναβάθμιση των υπαρχόντων συστημάτων για καλύτερη επιχειρησιακή απόδοση. Ενσωμάτωση του συστήματος Κένταυρος της ΕΑΒ για αντιμετώπιση απειλών από μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αντιμετώπιση ζητημάτων παλαιότητας με την εγκατάσταση νέου εξοπλισμού.
Οι εργασίες εκσυγχρονισμού θα πραγματοποιηθούν στα ελληνικά ναυπηγεία, με τη συνεργασία των εταιρειών TKMS και Thales.
Η Τουρκία διαθέτει τέσσερις φρεγάτες MEKO 200TN, γνωστές ως κλάση Barbaros. Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τους, που ξεκίνησε το 2018, επικεντρώνεται στην ενίσχυση των εγχώριων δυνατοτήτων μέσω της συνεργασίας των εταιρειών Aselsan και Havelsan .
Οι βασικές αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν την εγκατάσταση του ραντάρ SMART-S Mk2 και άλλων προηγμένων αισθητήρων. Νέα συστήματα διαχείρισης μάχης: Ενσωμάτωση του συστήματος B-SYS για βελτιωμένη επιχειρησιακή απόδοση, αντικατάσταση των παλαιών συστημάτων CIWS με το Gokdeniz και το Phalanx και εγκατάσταση κάθετων εκτοξευτών Mk 41 VLS.
Η Τουρκία δίνει έμφαση στην εγχώρια παραγωγή και ανάπτυξη τεχνολογιών, επιδιώκοντας την αυτονομία στον αμυντικό τομέα.
Η Άγκυρα έχει προχωρήσει νωρίτερα στον εκσυγχρονισμό των φρεγατών MEKO, με έμφαση στην εγχώρια ανάπτυξη και παραγωγή τεχνολογιών. Οι αναβαθμίσεις της περιλαμβάνουν σημαντικές βελτιώσεις σε ραντάρ, συστήματα μάχης και αντιαεροπορικές δυνατότητες.
Η Ελλάδα, αν και ξεκίνησε αργότερα τον εκσυγχρονισμό, εστιάζει στην ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών μέσω συνεργασιών με διεθνείς εταιρείες. Η προσθήκη του συστήματος Κένταυρος για την αντιμετώπιση drone απειλών αποτελεί ένα από τα καινοτόμα στοιχεία του ελληνικού προγράμματος.
Οι ελληνικές φρεγάτες, μετά τον εκσυγχρονισμό, θα διαθέτουν προηγμένα ευρωπαϊκά συστήματα, ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα με άλλες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αντίθετα, οι τουρκικές φρεγάτες έχουν ενισχυθεί με εγχώριας ανάπτυξης τεχνολογίες, προσφέροντας αυτονομία και προσαρμοστικότητα στις επιχειρησιακές απαιτήσεις της Τουρκίας.
Επομένως, μπορεί να υποστηριχθεί ότι οι ελληνικές φρεγάτες θα είναι καλύτερες σε όρους διαλειτουργικότητας και πρόσβασης σε προηγμένα ευρωπαϊκά όπλα, ενώ οι τουρκικές θα υπερέχουν σε αυτονομία και προσαρμοστικότητα λόγω της χρήσης εγχώριων τεχνολογιών. Η τελική αξιολόγηση εξαρτάται από τις συγκεκριμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις και τις στρατηγικές προτεραιότητες κάθε χώρας.
Διαβάστε επίσης:
Πούτιν: Άρχισε να τον τσαντίζει η Τουρκία που κοιτά τα κοιτάσματα σε Κασπία και Καύκασο