Οι κατηγορίες που φιλοξενούμε στα GeoStratigika είναι οι ακόλουθες:
Α. ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Η γεωστρατηγική, ως υποσύνολο της γεωπολιτικής, μελετά τους συσχετισμούς δυνάμεων σε διεθνές επίπεδο (παγκόσμιο ή περιφερειακό) και συνδέεται με την έννοια της πολιτικής ισχύος και της εξωτερικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, η γεωστρατηγική αναφέρεται στην πολιτική που έχει ως αντικείμενο γεωγραφικές περιοχές που ενδιαφέρουν το συγκεκριμένο κράτος και επηρεάζουν την ασφάλειά του ή τα εθνικά του συμφέροντα. Υποστηρίζει τη στρατηγική, η οποία αποτελεί τον τρόπο της χρήσης/σύζευξης των υπαρχόντων μέσων για την επίτευξη των εθνικών/πολιτικών σκοπών.
Β. ΔΙΕΘΝΗ
Με τον όρο διεθνείς σχέσεις εννοούνται οι επαφές και σχέσεις μεταξύ κρατών σε μία διασταύρωση και αλληλενέργεια των εθνικών συμφερόντων τους, στο πλαίσιο του πολιτικού διεθνούς συστήματος. Αυτές οι επαφές αποτελούν ένα κράμα διαμάχης, ανταγωνισμού αλλά και συνεργασίας, με συνεχή παλινδρόμηση μεταξύ πολέμου και ειρήνης. Ως θεωρητικό αντικείμενο και ακαδημαϊκό πεδίο, οι Διεθνείς Σχέσεις (με κεφαλαία αρχικά) είναι κλάδος της πολιτικής επιστήμης και οι απαρχές τους εντοπίζονται στην πολιτική φιλοσοφία και στην ιστορία. Παρ’ όλα αυτά, ένα σημαντικό κομμάτι της ακαδημαϊκής κοινότητας θεωρεί τις διεθνείς σχέσεις διακριτό διεπιστημονικό πεδίο.
Γ. ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Τα ελληνοτουρκικά αποτελούν έναν ενδιαφέροντα και ξεχωριστό χώρο ειδήσεων. Η κατηγορία αυτή επικεντρώνεται στις πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μπορείτε να βρείτε αναφορές, απόψεις, αναλύσεις και ιστορικά γεγονότα σχετικά με τα ζητήματα που επηρεάζουν και τις δύο χώρες. Εάν ανησυχείτε για την εθνική ασφάλεια και κυριαρχία της Ελλάδας, αυτή η κατηγορία είναι για εσάς.
Τον τελευταίο καιρό, τα ελληνοτουρκικά έχουν διευρυνθεί από διπλωματικά και στρατιωτικά νέα, σε άλλους γενικότερους τομείς.
Δ. ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Οι ένοπλες δυνάμεις (ή Εθνική Άμυνα) μιας χώρας αποτελούν την αμυντική δύναμη και τους αντίστοιχους φορείς της κυβέρνησης. Υπάρχουν με σκοπό την προώθηση την εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής του κυβερνητικού σώματος στο οποίο υπάγονται, όπως και για την προστασία του σώματος αυτού και του έθνους που αντιπροσωπεύουν από εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς. Με την ευρεία έννοια, οι όροι «ένοπλες δυνάμεις» και «στρατός» εκλαμβάνονται συχνά ως συνώνυμοι, αν και ο στρατός συνδέεται κυρίως με τις επίγειες δυνάμεις, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις απαρτίζονται συνήθως από ένα συνδυασμό επίγειων, θαλάσσιων και εναέριων μέσων.
Ε. ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ
Αποτελεί υποκατηγορία των Ενόπλων Δυνάμεων. Αφορά τους εξοπλισμούς που ενδιαφέρουν ή αποκτούν οι ένοπλες δυνάμεις μιας χώρας. Παρουσιάζουμε αναλύσεις και δυνατότητες εξοπλισμού, γνωριμία με νέα συστήματα και λεπτομέρειες για κάθε εξοπλιστικό πακέτο.
ΣΤ. VIRAL
Ως βάιραλ (αγγλικά: viral) χαρακτηρίζεται ένα βίντεο, μία φωτογραφία ή ένα κείμενο, το οποίο γίνεται δημοφιλές (κυρίως) μέσω διαδικτυακής διαμοίρασης (internet sharing) συνήθως μέσω ιστοσελίδων φιλοξενίας βίντεο, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email). Χαρακτηρίζονται κυρίως από χιουμοριστικό περιεχόμενο.
Ο όρος προέρχεται από την αγγλική λέξη viral, η οποία σημαίνει κυριολεκτικά “ιικός, αυτός που έχει σχέση με ιό”. Στην αγγλική γλώσσα η έκφραση “to go viral” έχει την έννοια του γίνομαι με αστραπιαία ταχύτητα γνωστός (σύγκρινε και με το “εξαπλώνομαι σαν ασθένεια” της ελληνικής), έννοια από στην οποία αντιστοιχίζεται η χρήση του όρου στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Ένα ιδιαίτερα γνωστό πρώιμο παράδειγμα ήταν το All your base are belong to us που έγινε δημοφιλές το 2000, κυρίως μέσω μιας κινούμενης εικόνας GIF που δημιουργήθηκε με αφορμή λάθη μεταφράσεως στην αγγλική έκδοση ενός ιαπωνικού βιντεοπαιχνιδιού.
Ζ. ΓΝΩΜΕΣ
Η κατηγορία ΓΝΩΜΕΣ είναι μια ενότητα του ιστότοπου GeoStratigika, που περιλαμβάνει άρθρα και σχόλια για θέματα γεωστρατηγικής, γεωπολιτικής, ελληνοτουρκικών και διεθνούς επικαιρότητας. Σε αυτή την ενότητα, μπορείτε να διαβάσετε τις απόψεις και τις αναλύσεις διάφορων συντακτών, εμπειρογνωμόνων και ακαδημαϊκών για τα σημαντικότερα γεγονότα και τις εξελίξεις που επηρεάζουν την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ευρώπη και τον κόσμο.
Η κατηγορία ΓΝΩΜΕΣ στοχεύει να προσφέρει μια ευρεία και πολυφωνική προσέγγιση στα θέματα που αφορούν τη γεωστρατηγική, να ενημερώσει και να προβληματίσει τους αναγνώστες, και να συμβάλλει στο δημόσιο διάλογο.