F-16: Πονοκέφαλος για τους Τούρκους το ραντάρ AESA των ελληνικών Viper
Oπως τονίζεται «με την ενσωμάτωση του ραντάρ APG-83, η επίγνωση της κατάστασης των F-16 θα αυξηθεί σημαντικά».
Διονύσης Αντωνέλλος Featured Ένοπλες Δυνάμεις ΕλληνοτουρκικάF-16: Πονοκέφαλος για τους Τούρκους το ραντάρ AESA των ελληνικών Viper και ειδικά οι νέες δυνατότητες που δίνουν στους Έλληνες πιλότους.
Το Μπαχρέιν ήταν η πρώτη χώρα που παράγγειλε τα αμερικανικά F-16 Block 70 με τον συνολικό αριθμό (σ.σ. σε έξι χώρες) να ανέρχεται στα 147 μαχητικά.
Το τουρκικό αμυντικό σάιτ savunmasanayist.com κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις δυνατότητες των συγκεκριμένων μαχητικών, ενώ τονίζει πως τα F-16 που υποβάλλονται σε εκσυγχρονισμό σε F-16 Block 70/72 ταξινομούνται γενικά ως γενιάς 4++ «καθώς υπόκεινται σε αναβαθμίσεις υλικού και δομικής κατασκευής σε σύγκριση με άλλα F-16».
Μάλιστα όπως τονίζεται «με την ενσωμάτωση του ραντάρ APG-83, η επίγνωση της κατάστασης των F-16 θα αυξηθεί σημαντικά».
F-16: Πονοκέφαλος για τους Τούρκους το ραντάρ AESA των ελληνικών Viper
Εδώ είναι που δίδεται από τους Τούρκους ιδιαίτερη βαρύτητα στις δυνατότητες που θα αποκτήσουν και τα ελληνικά Viper.
«Με την ενσωμάτωση του συστήματος σύνδεσης δεδομένων Link-16, τα αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα εισαχθούν για πρώτη φορά στη σύγχρονη σύνδεση δεδομένων», υπογραμμίζεται.
«Με το Link-16, τα ελληνικά F-16 θα μπορούν να επικοινωνούν καλύτερα με τα αεροσκάφη EMB-145H Erieye AEW», σημειώνεται.
Οι Τούρκοι τονίζουν ότι στα F-16 Block 70/72 «θα υπάρχουν 6″ x 8″ CPD (οθόνη υψηλής ανάλυσης), Automatic Ground Collision Avoidance System (GCAS) και περισσότεροι τεχνολογικοί σταθμοί όπλων που επιτρέπουν την αποτελεσματικότερη χρήση του ραντάρ AESA και τον έλεγχο των δεδομένων».
«Επιπλέον, νέα πυρομαχικά και πυραυλικά συστήματα, ειδικά το AGM-88E, θα ενσωματωθούν στο αεροσκάφος. Εξοπλισμός ηλεκτρονικού πολέμου νέας γενιάς και IRST pod και νέα δοχεία στόχευσης θα είναι διαθέσιμα στο αεροσκάφος», αναφέρεται.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται επίσης πως η Τουρκία «απαιτεί την προμήθεια 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 και 79 κιτ για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων αεροσκαφών» όμως όπως σημειώνουν οι Τούρκοι το «αίτημα της Τουρκίας δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ».
Διαβάστε επίσης:
Οι ελληνικές αντιβαλλιστικές πλάκες που σώζουν ζωές στην Ουκρανία