Αρχική » Διεθνή

Αυτός είναι ο ισχυρότερος στρατός στον κόσμο

Ας εξετάσουμε τα δεδομένα σχετικά με το προσωπικό αλλά επίσης την ποιότητα και τον αριθμό των εξοπλισμών και φυσικά με τις δαπάνες συγκριτικά με το ΑΕΠ της χώρας.

Νίκος Μπουρλάκης Ένοπλες Δυνάμεις Εξοπλιστικά Γεωστρατηγική Διεθνή Viral
Αν θέλουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα για το ποιος είναι ο ισχυρότερος στρατός στον κόσμο θα πρέπει να εξετάσουμε πολλές παραμέτρους.

Αν θέλουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα για το ποιος είναι ο ισχυρότερος στρατός στον κόσμο θα πρέπει να εξετάσουμε πολλές παραμέτρους.

Διότι ο στρατός δεν καθορίζεται μόνο από τον αριθμό αλλά επίσης από την ικανότητα, την ποιότητα, τις δαπάνες και φυσικά από τις πυρηνικές κεφαλές

Με πρώτο κριτήριο το εν ενεργεία στρατιωτικό προσωπικό η Κίνα βρίσκεται στην πρώτη θέση με 2 εκατομμύρια στρατιώτες. Ακολουθούν η Ινδία με 1,45 εκατομμύρια, οι ΗΠΑ με 1,39 εκατομμύρια και η Βόρεια Κορέα με 1,2 εκατομμύρια.

Αυτές οι τέσσερις χώρες «κλείνουν» την τετράδα με επταψήφιο νούμερο σε ό,τι αφορά στο στρατιωτικό προσωπικό. Πιο πίσω βρίσκουμε τη Ρωσία με 850 χιλιάδες, το Πακιστάν με 640 χιλιάδες, το Ιράν με 575 χιλιάδες, τη Νότια Κορέα με 555 χιλιάδες, το Βιετνάμ με 470 χιλιάδες και την Αίγυπτο με 450 χιλιάδες.

Αυτές οι χώρες «κλείνουν» τη δεκάδα ενώ η Τουρκία βρίσκεται στην 11η θέση με 425 χιλιάδες άτομα ως στρατιωτικό προσωπικό.

Εδώ θα πρέπει να ξεχωρίσουμε κάποια πράγματα. Άλλωστε ο στρατός είναι μια έννοια πολύπλευρη.

Το ενεργό προσωπικό, γνωστό και ως «ενεργό καθήκον» στις Ηνωμένες Πολιτείες και ενεργή υπηρεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι τα άτομα των οποίων η πλήρης απασχόληση είναι μέρος μιας στρατιωτικής δύναμης.

Το «ενεργό καθήκον» έρχεται σε αντίθεση με την εφεδρική δύναμη του στρατού, που είναι άτομα που έχουν τόσο στρατιωτικό ρόλο όσο και πολιτική καριέρα. Ο αριθμός των ενεργών δυνάμεων υπηρεσίας στις ΗΠΑ είναι πολύ μεγαλύτερος από τα εφεδρικά μέλη τους.

Οι ΗΠΑ είναι και η χώρα με τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως! Στο σύνολο φτάνουν τα 801 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ πολύ μακριά βρίσκεται η Κίνα με 293 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.

Ακολουθεί η Ινδία με 76,6 δισεκατομμύρια, το Ηνωμένο Βασίλειο με 68,4 δισεκατομμύρια και η Ρωσία με 65,9 δισεκατομμύρια.

Η δεκάδα κλείνει με Γαλλία (56,6 δις), Γερμανία (56 δις), Σαουδική Αραβία (55,6 διες), Ιαπωνία (54,1 δις) και Νότια Κορέα (50,2 δις)

Πάντως από το 2019, οι στρατιωτικές δαπάνες των Ηνωμένων Πολιτειών ανήλθαν μεν στο 3,4% του ΑΕΠ, τοποθετώντας όμως τις ΗΠΑ χαμηλότερα στην κατάταξη των στρατιωτικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Σε αυτή τη λίστα βρίσκουμε στην πρώτη θέση την Σαουδική Αραβία με 6,6% του ΑΕΠ σε στρατιωτικές δαπάνες. Ακολουθούν οι Ρωσία (4,1%), ΗΠΑ (3, 4%), Ισραήλ (2,8%), Νότια Κορέα (2,8%), Ινδία (2,7%), Ιράν (2,3%), Ηνωμένο Βασίλειο (2,2%), Αυστραλία (2%) και Γαλλία (1,9%).

Η ισχύς που έχει ο στρατός μιας χώρας δεν καθορίζεται μόνο από το πόσο προσωπικό διατηρούν, αλλά και από τον αριθμό και την ποιότητα του στρατιωτικού εξοπλισμού τους.

Για παράδειγμα, η εξέταση μόνο του προσωπικού δεν λαμβάνει υπόψη τον συντριπτικά υψηλότερο αριθμό πυρηνικών κεφαλών που ανήκουν στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με άλλες χώρες.

Ένας τρόπος για να απαντήσετε σε αυτήν την ερώτηση είναι να εξετάσετε το συνολικό ποσό χρημάτων (όπως το παραθέσαμε παραπάνω) που ξοδεύει κάθε χώρα για τον στρατό της, καθώς οι δαπάνες περιλαμβάνουν τόσο προσωπικό όσο και τεχνολογία.

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών παγκοσμίως, η Ρωσία έχει την πρωτιά.

Ως όπλο μαζικής καταστροφής, οι πυρηνικές κεφαλές αποτελούν μέρος του αμυντικού οπλοστασίου ορισμένων χωρών στον κόσμο.

Υπήρχαν περίπου 13.080 πυρηνικές κεφαλές παγκοσμίως από τον Ιανουάριο του 2021 και σχεδόν το 90 τοις εκατό από αυτές ανήκουν σε δύο χώρες: Τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία.

Παρόλο που ο αριθμός των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως μειώνεται από τον Ψυχρό Πόλεμο, οι ίδιες δύο χώρες κατέχουν την πλειοψηφία τους.

Η Ρωσία λοιπόν έχει 6.255 πυρηνικές κεφαλές, οι ΗΠΑ αντίστοιχα 5.550 και προσέξτε τη διαφορά με τις χώρες που ακολουθούν: Κίνα (350), Γαλλία (290), Ηνωμένο Βασίλειο (225), Πακιστάν (165), Ινδία (156), Ισραήλ (90) και Βόρεια Κορέα (40).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα πιο επικίνδυνα σύνορα: Ινδία- Πακιστάν στο Κασμίρ

Ο Ρατζαπάξα βύθισε σε αίμα και φτώχεια την Σρι Λάνκα

Τα πιο επικίνδυνα σύνορα: Η DMZ σε Βόρεια και Νότια Κορέα

Σύνορα Ινδίας- Μπαγκλαντές: Σε 50 χρόνια, 1.860 νεκροί

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αυτός είναι ο ισχυρότερος στρατός στον κόσμο». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College. Γράφω και για το GeoStratigika, για διεθνή θέματα.

ΣΧΟΛΙΑ