Η NASA επιβεβαιώνει ότι το καλοκαίρι του 2023 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί
Σύμφωνα με έρευνες της NASA, το φετινό καλοκαίρι (2023), έσπασε το ρεκόρ ζέστης. Ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί
Μιχάλης Ιακώβου Featured Διεθνή Viral ΕπικαιρότηταΤα κύματα καύσωνα στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και αλλού θεωρούν το φετινό καλοκαίρι ως το θερμότερο της Γης, από το 1880, επιβεβαίωσε η NASA στις 14 Σεπτεμβρίου, από τότε που ξεκίνησε η τήρηση παγκόσμιων ρεκόρ θερμοκρασιών.
Η ζέστη ρεκόρ του 2023 είναι αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλείται από τον άνθρωπο και συνδυάζεται με ένα επαναλαμβανόμενο κλίμα που είναι γνωστό ως El Niño, σύμφωνα με τη διαστημική υπηρεσία.
Η ανάλυση λέει ότι μόνο ο Αύγουστος ήταν 1,2 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από ένα μέσο καλοκαίρι.
Οι θερμοκρασίες τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μαζί ήταν 0,23 βαθμοί Κελσίου υψηλότερες από όλα τα προηγούμενα καλοκαίρια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση . Σε ένα άλλο συνέδριο της NASA για την κλιματική έκτακτη ανάγκη του πλανήτη τον περασμένο μήνα, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι ο Ιούλιος του τρέχοντος έτους ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί, όπως και οι προηγούμενοι πέντε θερμότεροι Ιούλιοι όλα τα τελευταία πέντε χρόνια.
«Απλώς κοιτάξτε γύρω σας και θα δείτε τι έχει συμβεί», είπε ο διαχειριστής της NASA, Μπιλ Νέλσον, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης. “Έχουμε ρεκόρ πλημμύρας στο Βερμόντ. Έχουμε ρεκόρ ζέστης στο Φοίνιξ και στο Μαϊάμι. Έχουμε μεγάλες περιοχές της χώρας που έχουν καλυφθεί από τον καπνό της δασικής πυρκαγιάς και, φυσικά, αυτό που παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο είναι η καταστροφή που έχει συνέβη στη Χαβάη με πυρκαγιές».
Η καταιγιστική ζέστη του Ιουλίου συνέβαλε άμεσα στην πιο θανατηφόρα εποχή πυρκαγιών που έχει καταγραφεί τόσο στον Καναδά όσο και στη Χαβάη, καθώς και στις έντονες βροχοπτώσεις και τις ξαφνικές πλημμύρες σε όλη τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Ιταλίας, λένε οι επιστήμονες.
Αποδίδουν αυτό το ρεκόρ θερμότητας εν μέρει στο Ελ Νίνιο, το οποίο συμβαίνει περίπου κάθε δύο έως επτά χρόνια όταν οι άνεμοι πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, που συνήθως φυσούν προς τα δυτικά κατά μήκος του ισημερινού από τη Νότια Αμερική προς την Ασία, σπάζουν τη ρουτίνα τους και παρασύρονται ανατολικά και προς δυτική ακτή των ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ υφίστανται πολύ θερμότερες συνθήκες από ό,τι συνήθως.
«Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας, που τροφοδοτούνται εν μέρει από την επιστροφή του Ελ Νίνιο, ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για τη ζέστη ρεκόρ του καλοκαιριού», δήλωσε ο Τζος Γουίλις, ο οποίος είναι κλιματικός επιστήμονας και ωκεανογράφος στο Εργαστήριο Αεριωθούμενης Προώθησης της NASA στην Καλιφόρνια . Η ομάδα του προβλέπει ότι οι μεγαλύτερες επιπτώσεις από αυτό το κλίμα θα εκδηλωθούν από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του επόμενου έτους.
Ωστόσο, όπως εξήγησε ο Gavin Schmidt, επιστήμονας του κλίματος και διευθυντής του GISS, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Ιουλίου, τα φυσικά καιρικά μοτίβα όπως το El Niño συμβάλλουν ελάχιστα στην κλιματική αλλαγή σε σύγκριση με τις ανθρώπινες δραστηριότητες που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Συγκεκριμένα, το Ελ Νίνιο υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε προσωρινή αύξηση της θερμοκρασίας κατά περίπου 0,1 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου. Η υπερθέρμανση του πλανήτη που έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής υπερβαίνει αυτή την ποσότητα.
«Χωρίς αυτές τις ανθρώπινες συνεισφορές στους οδηγούς της κλιματικής αλλαγής, δεν θα βλέπαμε τίποτα σαν τις θερμοκρασίες που βλέπουμε αυτή τη στιγμή», είπε.
Η νέα ανάλυση, που έγινε από τον Willis και την ομάδα του στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών της NASA Goddard (GISS) στη Νέα Υόρκη, έρχεται μόλις μια ημέρα αφότου μια διαφορετική ομάδα επιστημόνων προειδοποίησε ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει οδηγήσει τον κόσμο πέρα από μια ασφαλή ζώνη. Έξι από τους εννέα λεγόμενους πλανητικούς περιορισμούς του παγκόσμιου περιβάλλοντος, οι οποίοι αξιολογούν πόσο έχουν παρεκκλίνει οι άνθρωποι από τον προβιομηχανικό κόσμο, έχουν παραβιαστεί, διαπίστωσε η ομάδα.
Η τελευταία ενημέρωση από τη NASA έρχεται επίσης μετά από μια άλλη έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, σύμφωνα με την οποία τα έθνη δεν βρίσκονται σε καλό δρόμο για να επιτύχουν τους μακροπρόθεσμους στόχους που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως στη Συμφωνία του Παρισιού για τον περιορισμό των αυξανόμενων θερμοκρασιών παγκοσμίως.
Τα κύματα καύσωνα γίνονται πιο συνηθισμένα και σοβαρά, μια τάση που οι επιστήμονες αναμένουν να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, αλλά φέτος δείχνει ότι συμβαίνουν και σε απροσδόκητες στιγμές. Για παράδειγμα, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ένα ασυνήθιστα καθυστερημένο τριήμερο κύμα καύσωνα στη Νέα Υόρκη έσπασε ρεκόρ αφού οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν κατά 20 βαθμούς υψηλότερα από το συνηθισμένο.
“Δυστυχώς, η κλιματική αλλαγή συμβαίνει. Πράγματα που είπαμε ότι θα πραγματοποιηθούν γίνονται”, είπε ο Schmidt στην πρόσφατη δήλωση. «Και θα χειροτερέψει εάν συνεχίσουμε να εκπέμπουμε διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρά μας».
ΔΙΑΒΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέο χτύπημα από την Τουρκία στη Συρία – Ο Ερντογάν καυχιέται για τα UAVs
Όλα βγήκαν στην φόρα. Tο λάθος του Κορεάτη μεταφραστή, είπε την αλήθεια
Το άρθρο είναι της Sharmila Kuthunur
Η Σαρμίλα είναι επιστημονική δημοσιογράφος στο Space.com με έδρα το Σιάτλ. Βρήκε την αγάπη της για την αστρονομία στο The Pale Blue Dot του Carl Sagan και από τότε είναι γαντζωμένη. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Δημοσιογραφία από το Northeastern University και είναι συγγραφέας στο περιοδικό Astronomy από το 2017. Ακολουθήστε την στο Twitter στο @skuthunur.