Η Κίνα προειδοποιεί τα μέλη του ΟΗΕ να μην συμμετάσχουν στην επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Η τακτική εκφοβισμού από την Κίνα είναι «σοκαριστική και κακή συμπεριφορά», λέει η επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Μιχάλης Ιακώβου Featured ΔιεθνήΗ Κίνα έχει προειδοποιήσει τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών να μην συμμετάσχουν σε πάνελ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ που χρηματοδοτείται από ένα thinking tag και δύο ομάδες δικαιωμάτων στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Τρίτη, ανέφερε η National Review.
Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Ατλαντικό Συμβούλιο, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη Διεθνή Αμνηστία έχει σκοπό να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Κίνα να σταματήσει την καταστολή και τη βία κατά κυρίως μουσουλμάνων Ουιγούρων και άλλων τουρκικών μειονοτήτων στην ταραχώδη, δυτική περιοχή της Κίνας.
Η μόνιμη αποστολή της Κίνας στον ΟΗΕ εξέφρασε την «αποφασιστική αντίθεσή της» στο γεγονός και «σύστησε έντονα» να μην παρευρεθούν άλλες αποστολές σε επιστολή της 14ης Σεπτεμβρίου, αντίγραφο της οποίας ελήφθη από το συντηρητικό ειδησεογραφικό πρακτορείο National Review.
Η Κίνα ανέφερε τις τρεις οργανώσεις ως «διαβόητες αντικινεζικές οργανώσεις» και είπε ότι αντιτίθεται στην ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις.
«Έχουν εμμονή με την κατασκευή ψεμάτων και τη διάδοση κακόβουλης παραπληροφόρησης για το Xinjiang χωρίς σεβασμό στην αλήθεια και σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πολιτικό εργαλείο για να υπονομεύσουν τη σταθερότητα της Xinjiang και να διαταράξουν την ειρηνική ανάπτυξη της Κίνας», ανέφερε η επιστολή.
Το Radio Free Asia επικοινώνησε με την κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον DC, η οποία είπε ότι οι ερωτήσεις πρέπει να απευθύνονται στη μόνιμη αποστολή της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη. Ωστόσο, οι Κινέζοι διπλωμάτες στην αποστολή του ΟΗΕ δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά και δεν απάντησαν σε αίτημα για σχόλια μέσω email.
«Ένας βασικός πυλώνας του ΟΗΕ είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επομένως για ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ αν εκφοβίζει άλλα κράτη μέλη να μην συζητήσουν ή να παρευρεθούν ακόμη και σε μια συνάντηση στον ΟΗΕ είναι απίστευτα σοκαριστική συμπεριφορά ή κακή συμπεριφορά από την κινεζική κυβέρνηση », δήλωσε η Maya Wang, αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος Ασίας στο HRW.
Κριτική στον ΟΗΕ
Οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπερασπιστών των δικαιωμάτων των Ουιγούρων επέκριναν τον ΟΗΕ για την αποτυχία να λάβει συγκεκριμένη δράση για να λογοδοτήσει την Κίνα για τις παραβιάσεις της, λέγοντας ότι ο διεθνής οργανισμός έχει κάνει ελάχιστα, από τότε που κυκλοφόρησε μια έκθεση, πριν από έναν χρόνο που ανέφερε ότι οι Κινέζοι μπορεί να έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά Ουιγούρων και άλλων.
Μιλώντας για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν είπε: «Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις καταχρήσεις είτε στο Σιντζιάνγκ, την Τεχεράνη, το Νταρφούρ ή οπουδήποτε αλλού».
«Η αδυναμία του συστήματος του ΟΗΕ να καταστήσει υπεύθυνη την κινεζική κυβέρνηση ή ακόμα και να συζητά απλώς ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αποτελούν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κινεζικής κυβέρνησης στο σύστημα του ΟΗΕ θέτει σε κίνδυνο τη δική τους αξιοπιστία», είπε στο RFA.
Η συνάδελφος του Γουάνγκ, Σόφι Ρίτσαρντσον, διευθύντρια της Κίνας στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έγραψε στο Twitter στις 18 Σεπτεμβρίου, «Καταπληκτικό σε τι χαμηλά επίπεδα έχει πέσει η κυβέρνηση της Κίνας για να αποτρέψει ακόμη και μια συζήτηση. Φανταστείτε πώς είναι να είσαι Ουιγούρος, κρατούμενος αυθαίρετα, χωρίς πρόσβαση στην οικογένεια/δικηγόρο».
Ο Ραϊχάν Ασάτ, δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ουιγούρων, ανώτερος συνεργάτης στο Ατλαντικό Συμβούλιο στην Ουάσιγκτον, προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, να ακούσουν την ανάλυση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σιντζιάνγκ και να λάβουν αποφασιστική δράση για τον τερματισμό της φρικαλεότητες κατά των Ουιγούρων.
«Με τον εκφοβισμό της συμμετοχής από διάφορες αποστολές του ΟΗΕ ως μια μορφή τακτικής αντιποίνων, η Κίνα επιδιώκει να φιμώσει τις φωνές πρώην εντολοδόχων του ΟΗΕ και κορυφαίων εμπειρογνωμόνων από κορυφαίες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που μαρτυρούν τις ανελέητες φρικαλεότητες της Κίνας», είπε στο RFA.
Από τους RFA Uyghur και Roseanne Gerin για το RFA. Μετάφραση στα αγγλικά από RFA Uyghur. Επιμέλεια και μετάφραση στα ελληνικά Μιχάλης Ιακώβου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Αυτά θα συζητηθούν – Θα έχει εκπλήξεις ο Τούρκος πρόεδρος;