Ελληνοτουρκικά: Τα αμυντικά ευρωομόλογα και πώς μπορούν να αλλάξουν για πάντα τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
H «ιδέα σαγηνεύει, καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σήμερα σε μειονεκτική θέση (σ.σ. μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα).
Διονύσης Αντωνέλλος Featured Ένοπλες Δυνάμεις Ελληνοτουρκικά Εξοπλιστικά ΓεωστρατηγικήΕλληνοτουρκικά: Τα αμυντικά ευρωομόλογα που έπεσαν στο τραπέζι από την Εσθονή πρωθυπουργό και πώς μπορούν να αλλάξουν για πάντα τις ευρωπαϊκές και ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Με αφορμή τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, η Εσθονή πρωθυπουργός, Κάγια Κάλλας, πρότεινε τη θέσπιση ευρωομολόγων Άμυνας, για τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου 100 δισ. ευρώ, με σκοπό τη χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό των ευρωπαϊκών στρατών.
Χωρίς η ιδέα να είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη αφού έχει ξαναεμφανιστεί στην κατά την περίοδο του Covid αναδύεται, αυτή τη φορά «σε ένα πλαίσιο που θα μπορούσε κάλλιστα να της επιτρέψει να διαμορφωθεί ενώ η κοινή δράση της ανόδου της ισχύος του ρωσικού στρατού και ο φόβος ο Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέφει στο Οβάλ Γραφείο, βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών των ευρωπαϊκών επικεφαλής», σημειώνει το meta-defense.fr.
«Ωστόσο, η οικονομική πραγματικότητα που επέτρεψε την εμφάνιση των κορονο-ομολόγων πριν από τέσσερα χρόνια είναι τώρα πολύ διαφορετική. Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν πολλές προκλήσεις ώστε τα αμυντικά ευρωομόλογα να αποτελέσουν ένα ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφάλειας που απειλούν σήμερα την Ευρώπη», τονίζεται.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η «ιδέα σαγηνεύει, καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σήμερα σε μειονεκτική θέση (σ.σ. μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) λόγω του επιπέδου «των δημοσίων ελλειμμάτων τους, το δημόσιο χρέος τους ή ακόμα και τα δύο μαζί».
Τα ευρωομόλογα θα παρείχαν μια αποτελεσματική και γρήγορη λύση, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι αυτή που θα λαμβάνει τα δάνεια και όχι τα ίδια τα κράτη.
«Αυτή η προσέγγιση θα καθιστούσε ταυτόχρονα δυνατό τον δανεισμό με επιτόκια συχνά πολύ χαμηλότερα από εκείνα με τα οποία τα κράτη μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τις αγορές», αναφέρεται.
Επιπλέον, μέρος της ενίσχυσης θα ήταν άμεση και επομένως δεν θα αυξάνονταν τα κρατικά χρέη «ενώ καμία (σ.σ. ενίσχυση) δεν θα λαμβάνονταν υπόψη στα δημόσια ελλείμματα».
Διαβάστε επίσης:
Rafale: Μάχιμο… το πρώτο γαλλικό F4.1 και ανοίγει ο δρόμος και για την Ελλάδα