Εξαιρετικού ενδιαφέροντος ευρήματα και αρκετές εκπλήξεις ανέδειξε η ερώτηση της δημοσκόπησης της MRB, για το πώς αξιολογούν οι Έλληνες 11 ξένους ηγέτες από κράτη που πρωταγωνιστούν στις διεθνείς εξελίξεις.

Από τον Φεβρουάριο του 2022 όταν και ξεκίνησε η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει κυριολεκτικά τα πάντα για να δυσφημίσει τη Ρωσία.

Ενδεικτικά να πούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρωτοστάτησε στις αντιρωσικές κυρώσεις, κήρυξε τον… πόλεμο στη Ρωσία, έστειλε ατελείωτα κοντέινερ με όπλα στην Ουκρανία αδειάζοντας τα ελληνικά νησιά, έφερε τους νεοναζί του Αζόφ να μιλήσουν στη Βουλή και ο Μητσοτάκης έβγαλε λόγο κατά του Πούτιν στο Κογκρέσο. Μάλιστα στην επικοινωνιακή πολιτική του Μαξίμου, έφτασαν να χρησιμοποιούν το «ρωσόφιλος» ως απαξιωτική και «ένοχη» λέξη. Αλησμόνητη παραμένει η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννης, που είχε πει ότι όσοι δεν ψηφίζουν ΝΔ στον πατριωτικό χώρο είναι «ψεκασμένοι, αντιεμβολιαστές και ρωσόφιλοι».

Παρά αυτήν την τεράστια εκστρατεία αμαύρωσης του Πούτιν από «γαλάζιους» πολιτικούς, κανάλια, εφημερίδες, sites, και γενικά εκατοντάδες μέσα της λίστας Πέτσα, ο ελληνικός λαός ακόμα θεωρεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως τον πιο αγαπητό ξένο ηγέτη. Αυτό αποτύπωσε η δημοσκόπηση της MRB, σε ένα εύρημα που σίγουρα μοίρασε πολλαπλά… εγκεφαλικά στο Μαξίμου και σε κάμποσες… Πρεσβείες.

Όσες γέφυρες με τη Ρωσία και να κατέστρεψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στο ελληνικό «DNA» παραμένει η ελληνορωσική φιλία λόγω των αναλλοίωτων δεσμών αιώνων που υπάρχουν, μέσω της κοινής πίστης στην ορθοδοξία.

Συγκεκριμένα ο Πούτιν έρχεται πρώτος σε δημοτικότητα με 31,8% θετικές κρίσεις, ενώ ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ με 29,8%. Εξετάζοντας τους άμεσους αντιπάλους αυτών των 2 προσώπων τους οποίους η κυβέρνηση Μητσοτάκη στήριξε με μεγάλο ζήλο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται στην 5η θέση με μόλις 15,4% (λιγότερο από τη μισή δημοτικότητα του Πούτιν δηλαδή), ενώ ο Τζο Μπάιντεν απαξιώνεται ακόμα περισσότερο βρισκόμενος στην 7η θέση, με 14,3%.

Έκπληξη προκαλεί ότι στην 4η θέση βρίσκεται ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ με 17,2%, δηλαδή άλλος ένας ηγέτης των BRICS, που διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Πούτιν, ενώ και ο Τραμπ επιχειρεί να χτίσει διπλωματικές γέφυρες με την Κίνα, επαινώντας τον Σι Τζινπίνγκ και καλώντας τον στην ορκωμοσία του για την προεδρία των ΗΠΑ (κάτι που ο Κινέζος πρόεδρος αρνήθηκε).

Καμία ιδιαίτερη εκτίμηση δεν δείχνει ο ελληνικός λαός ούτε στην εκλεκτή… φίλη του Κυριάκου Μητσοτάκη, τη «σιδηρά κυρία» της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Συγκεκριμένα η πρόεδρος της Κομισιόν βρίσκεται στην έκτη θέση με 15,3% θετική αξιολόγηση.

Οι Έλληνες έχουν εμπεδώσει ότι επί των ημερών της Φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΕΕ διανύει τη χειρότερη παρακμή της. Η εθελόδουλη εξωτερική πολιτική, η κυριαρχία των λόμπι, η επιβολή της woke ατζέντας, η «ισλαμοποίηση» της Ευρώπης με το μεταναστευτικό, η «πράσινη» φοροκαταιγίδα, τα σκάνδαλα με τα εμβόλια, οι περιορισμοί των ελευθεριών, είναι μερικά μόνο από τα αρνητικά… παράσημα της Φον ντερ Λάιεν.

Εντύπωση προκαλεί το πόσο χαμηλά στη λίστα βρίσκεται και ένας άλλος εκλεκτός ομόλογος του Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Είναι τρίτος από το τέλος (στην 9η θέση), με 11,8%. Και σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επενδύσει πολλά για να στηρίξει το προφίλ του Νετανιάχου, παρέχοντας πλήρη κάλυψη για τα εγκλήματα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Όμως και σε αυτήν την περίπτωση οι Έλληνες έχουν διαφορετική γνώμη, ως προς το ποιοι θα έπρεπε να είναι οι σύμμαχοι μας.

Τελευταίος στη λίστα, στην 11η θέση, όπως αναμενόταν είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με μόλις 6,5% θετικές αξιολογήσεις και 80% αρνητικές. Κι εδώ αναδεικνύεται η χαοτική διαφορά στάσης των Ελλήνων προς τον Τούρκο πρόεδρο, σε σχέση με την ενδοτική «φιλία» που στηρίζει ο Μητσοτάκης και ο Γεραπετρίτης. Και επίσης πάει στράφι η φιλοτουρκική προπαγάνδα που εκπορεύεται από το ΕΛΙΑΜΕΠ. Ο ελληνικός λαός δεν δείχνει να παραδέχεται καμία βελτίωση σχέσεων με την Τουρκία, ούτε βλέπει «ήρεμα νερά»…