Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Κυριακή πως είναι «εξοργισμένος» με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και απείλησε με επιβολή δευτερευόντων δασμών 25% έως 50% σε αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, εάν κρίνει ότι η Μόσχα εμποδίζει τις προσπάθειές του για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε τηλεφωνική ενημέρωση στο NBC News, ο Τραμπ εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια μετά τις δηλώσεις του Πούτιν την περασμένη εβδομάδα, όπου αμφισβήτησε την αξιοπιστία της ηγεσίας του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο, ο Τραμπ έχει υιοθετήσει μια πιο συμφιλιωτική στάση απέναντι στη Ρωσία, προκαλώντας επιφυλάξεις στους δυτικούς συμμάχους του, ενώ προσπαθεί να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του τριετούς πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία. Οι πρόσφατες σκληρές του δηλώσεις για τον Πούτιν αποτυπώνουν την αυξανόμενη απογοήτευσή του για την έλλειψη προόδου σε εκεχειρία.

«Αν η Ρωσία κι εγώ δεν μπορέσουμε να συνθηκολογήσουμε για να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία, και αν κρίνω ότι φταίει η Ρωσία… θα επιβάλω δευτερεύοντες δασμούς στο πετρέλαιο, σε όλο το πετρέλαιο που προέρχεται από τη Ρωσία», δήλωσε ο Τραμπ.
«Αυτό σημαίνει ότι αν αγοράζεις πετρέλαιο από τη Ρωσία, δεν μπορείς να κάνεις επιχειρήσεις με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε. «Θα υπάρξει δασμός 25% έως 50% σε όλο το πετρέλαιο».

Ο Τραμπ τόνισε ότι μπορεί να εφαρμόσει τα νέα μέτρα μέσα σε ένα μήνα.

Από την πλευρά της, η Μόσχα δεν έχει απαντήσει ακόμη. Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει «παράνομες» πολλές δυτικές κυρώσεις, ισχυριζόμενη ότι αποσκοπούν στο οικονομικό όφελος της Δύσης έναντι της Ρωσίας.

Ο Τραμπ, ο οποίος πέρασε το σαββατοκύριακο στην έπαυλή του στη Φλόριντα, ανέφερε στο NBC ότι σχεδιάζει να μιλήσει με τον Πούτιν αυτή την εβδομάδα. Οι δύο ηγέτες έχουν κάνει δύο δημόσιες τηλεφωνικές συνομιλίες τους τελευταίους μήνες, αλλά ενδέχεται να είχαν περισσότερες επαφές, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο σε βίντεο την περασμένη εβδομάδα.

Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε αμέσως πότε θα πραγματοποιηθεί η κλήση ή αν ο Τραμπ θα μιλήσει και με τον Ζελένσκι.

Ο Τραμπ έχει επικεντρωθεί έντονα στον τερματισμό του «γελοίου» πολέμου, όπως τον αποκαλεί, ο οποίος ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο.

Ο Πούτιν την Παρασκευή πρότεινε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να τεθεί υπό μια προσωρινή διοίκηση για να διεξαχθούν νέες εκλογές, οι οποίες θα μπορούσαν να απομακρύνουν τον Ζελένσκι.

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει ζητήσει και αυτός νέες εκλογές στην Ουκρανία και έχει χαρακτηρίσει τον Ζελένσκι δικτάτορα, δήλωσε ότι ο Πούτιν γνωρίζει ότι είναι θυμωμένος μαζί του. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι έχει «πολύ καλές σχέσεις μαζί του» και ότι «ο θυμός διαλύεται γρήγορα… αν κάνει το σωστό».

Ρωσικό πετρέλαιο

Ρωσικό πετρέλαιο

Αύξηση της πίεσης για τερματισμό του πολέμου

Οι δηλώσεις του Τραμπ ακολούθησαν μια ημέρα συναντήσεων και γκολφ με τον Φινλανδό Πρόεδρο Αλέξανδρο Σταμπ το Σάββατο, κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στη Φλόριντα.

Το γραφείο του Σταμπ ανέφερε την Κυριακή ότι πρότεινε στον Τραμπ να οριστεί προθεσμία για τη θέσπιση εκεχειρίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, προτείνοντας την 20η Απριλίου, όταν ο Τραμπ θα έχει συμπληρώσει τρεις μήνες στην προεδρία.

Παράλληλα, Αμερικανοί αξιωματούχοι πιέζουν το Κίεβο να αποδεχθεί μια συμφωνία για τις σπάνιες γαίες, της οποίας μια σύνοψη υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ απαιτούν όλα τα έσοδα από τους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας για χρόνια. Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι οι δικηγόροι της χώρας του πρέπει να εξετάσουν το προσχέδιο πριν από περαιτέρω σχόλια.

Οι πρόσφατες απειλές του Τραμπ για δασμούς θα προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες περιορισμούς σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες έχουν επηρεαστεί από τα μέτρα που επιβλήθηκαν τους πρώτους δύο μήνες της θητείας του, συμπεριλαμβανομένων δασμών σε ατσάλι, αλουμίνιο και αυτοκίνητα. Περισσότεροι δασμοί σε εισαγωγές από χώρες με μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Ο Γουίλιαμ Ράινς, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Υπουργείου Εμπορίου, σημείωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο ο Τραμπ ανακοινώνει και απειλεί με δασμούς αφήνει πολλά ανοικτά ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένου του πώς θα μπορούσαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι να εντοπίσουν και να αποδείξουν ποιες χώρες αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.

Ο Τραμπ έθεσε τις βάσεις για τις σημερινές ανακοινώσεις με τον δασμό 25% που επέβαλε την περασμένη εβδομάδα σε αμερικανικές εισαγωγές από χώρες που αγοράζουν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο από τη Βενεζουέλα.

Οι δηλώσεις του στο NBC υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να λάβει παρόμοια μέτρα κατά των αμερικανικών εισαγωγών από χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, μια κίνηση που θα μπορούσε να χτυπήσει ιδιαίτερα σκληρά την Κίνα και την Ινδία.

Σύμφωνα με επίσημα αμερικανικά στοιχεία, οι ΗΠΑ δεν έχουν εισάγει καμία δεξαμενή ρωσικού αργού πετρελαίου από τον Απρίλιο του 2022. Πριν από αυτό, τα αμερικανικά διυλιστήρια αγόραζαν ποσότητες ρωσικού πετρελαίου, με υψηλό στα 98,1 εκατομμύρια βαρέλια το 2010 και χαμηλό στα 6,6 εκατομμύρια το 2014.

Η Ινδία έχει ξεπεράσει την Κίνα ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας θαλάσσιου ρωσικού αργού πετρελαίου, το οποίο αντιστοιχούσε στο 35% των συνολικών εισαγωγών αργού πετρελαίου της χώρας το 2024.

Ο Τραμπ ανέφερε επίσης την Κυριακή ότι θα μπορούσε να επιβάλει δευτερεύουσες κυρώσεις σε αγοραστές ιρανικού πετρελαίου εάν η Τεχεράνη δεν συνθηκολογήσει για τη διακοπή του πυρηνικού του προγράμματος.

Διαβάστε επίσης:

Ο Τραμπ δηλώνει ότι «δεν τον ενδιαφέρει» αν αυξηθούν οι τιμές των αυτοκινήτων λόγω δασμών

Η Τουρκία επισπεύδει την κύρωση στρατιωτικών συμφωνιών με τρεις βαλκανικές χώρες γύρω από την Ελλάδα

Οι Ταλιμπάν απορρίπτουν τις αμερικανικές αξιώσεις για επιστροφή στρατιωτικού εξοπλισμού που εγκαταλείφθηκε στο Αφγανιστάν

___

ΠΗΓΗ: Andrea Shalal (Reuters)