Ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε δημόσια στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τις δηλώσεις του ότι η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τη ρωσική κατοχή της Κριμαίας, χαρακτηρίζοντας τη στάση του ως «επιζήμια για τις ειρηνευτικές συνομιλίες» με τη Ρωσία.

Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ τόνισε: «Δηλώσεις όπως του Ζελένσκι κάνουν τη διπλωματική επίλυση αδύνατη. Μπορεί να επιλέξει ειρήνη τώρα ή να συνεχίσει να πολεμά για τρία ακόμη χρόνια πριν χάσει ολόκληρη τη χώρα». Η κριτική του ήρθε λίγες ώρες μετά την ακύρωση της συμμετοχής του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο σε συνομιλίες στο Λονδίνο, όπου συζητιόταν τρόπος τερματισμού του πολέμου.

Πηγές από το State Department ανέφεραν ότι ο Ρούμπιο δεν παραβρέθηκε λόγω «λογιστικών ζητημάτων», αλλά Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ θεώρησαν πως δεν υπήρχε σημείο ανακοπής για να δικαιολογηθεί η παρουσία του. «Ήταν καλύτερο να αφεθούν οι συνομιλίες να εξελιχθούν, παρά να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση επικείμενης διακοπής των εχθροπραξιών», σχολίασε ένας διπλωμάτης.

Ο Ζελένσκι, σε έμμεση απάντηση στον Τραμπ, τόνισε στο X: «Η Ουκρανία θα ενεργεί πάντα σύμφωνα με το Σύνταγμά της και είμαστε βέβαιοι ότι οι σύμμαχοί μας, ειδικά οι ΗΠΑ, θα σεβαστούν τις δικές τους ισχυρές αποφάσεις». Παράλληλα, κοινοποίησε τη Διακήρυξη της Κριμαίας του 2018, με την οποία οι ΗΠΑ καταδίκαζαν την ρωσική κατοχή της χερσονήσου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο παρευρίσκεται σε συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για την Εξάλειψη των Αντιχριστιανικών Προκαταλήψεων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στην Ουάσιγκτον, την Τρίτη, Ken Cedeno/Reuters

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο παρευρίσκεται σε συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για την Εξάλειψη των Αντιχριστιανικών Προκαταλήψεων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στην Ουάσιγκτον, την Τρίτη, Ken Cedeno/Reuters

Αμερικανικές προτάσεις και αδιέξοδο

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, η πρόταση των ΗΠΑ που προκαλεί αδιέξοδο περιλαμβάνει:

  • Αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου στην Κριμαία

  • Καθιέρωση εκεχειρίας κατά μήκος του μετώπου

Αυτή η στροφή θα ανέτρεπε μια δεκαετή αμερικανική πολιτική. Ωστόσο, ο Ζελένσκι επανέλαβε: «Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ νόμιμα την κατοχή της Κριμαίας. Είναι ενάντια στο Σύνταγμά μας».

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντ. Βανς απείλησε με αποχώρηση από τις συνομιλίες, δηλώνοντας: «Έχουμε υποβάλει μια σαφή πρόταση. Είναι ώρα να πούνε ναι ή οι ΗΠΑ να αποχωρήσουν».

Εντάσεις και νέες επιθέσεις

Οι διπλωματικές εντάσεις συνοδεύτηκαν από επιδείνωση των μαχών μετά την προσωρινή διακοπή του πυρός για το Πάσχα. Σε ρωσική αεροπορική επιδρομή κοντά στο Μαργκαντέτ, σκοτώθηκαν 9 άμαχοι, ενώ η Ρωσία ισχυρίζεται ότι απέκρουσε 17 ουκρανικά drones.

Προοπτικές συνομιλιών

Παρά τις πιέσεις, η Ουκρανία διατηρεί τη στάση της, με την Ευρώπη (ιδιαίτερα Βρετανία και Γαλλία) να προσπαθεί να μεσολαβήσει. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε άμεσες συνομιλίες για περιορισμό των στόχων, αλλά χωρίς συμφωνία στο πώς ορίζονται οι «πολιτικοί στόχοι».

Η κατάσταση παραμένει απρόβλεπτη, με τον Τραμπ να απειλεί με αποχώρηση των ΗΠΑ αν δεν υπάρξει πρόοδος, ενώ ο Ζελένσκι επιμένει: «Η Κριμαία είναι Ουκρανία».

Διαβάστε επίσης:

Η Ουκρανία απορρίπτει το «Σχέδιο Ειρήνης Τραμπ»

Έχετε καταλάβει τι ζημιά μπορεί να κάνει ένα μόνο Rafale πλήρως εξοπλισμένο;

Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν τις απώλειες εδαφών από την Ουκρανία;