Ο βρετανικός τύπος ανέφερε ότι απέκτησε τα έγγραφα της συμφωνίας, τα οποία φέρονται να είναι πολύ πιο εκτενή από την αρχική πρόταση. Σύμφωνα με βρετανικές εφημερίδες, ο Τραμπ «έχει στρέψει το όπλο στο κεφάλι του Ζελένσκι» σε μια συμφωνία που θυμίζει «συμφωνίες του 19ου αιώνα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζητάει τους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας ως αντάλλαγμα για την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια που παρείχαν οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία, ο οποίος κρατάει εδώ και τρία χρόνια.

Ο Ζελένσκι επισκέφτηκε τον Λευκό Οίκο για να υπογράψει τη συμφωνία, με τη συνάντηση να εκπλήσσει τον πλανήτη, καθώς οι όροι που τέθηκαν από τον Τραμπ οδήγησαν σε αναστολή της συμφωνίας.

Μετά από συνομιλίες του αμερικανικού κοινοβουλίου στο Ριάντ με ρωσικές και ουκρανικές αντιπροσωπείες για τερματισμό του πολέμου, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έκαναν μια νέα πρόταση.

Ο Τραμπ περιέγραψε την τελική πρόταση ως «μια μεγάλη και ολοκληρωμένη συμφωνία», εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπογραφεί σύντομα.

Telegraph: «Ο Τραμπ στρέφει όπλο στον Ζελένσκι»

Η βρετανική εφημερίδα The Telegraph δημοσίευσε ότι απέκτησε τα έγγραφα της «μεγάλης και ολοκληρωμένης» συμφωνίας που πρότειναν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τραμπ, μέσω της ανανεωμένης συμφωνίας, απαιτεί αποζημιώσεις και διεκδικεί το 50% των πετρελαιοπηγών και φυσικού αερίου της Ουκρανίας, καθώς και σχεδόν όλα τα μέταλλα και μεγάλο μέρος της υποδομής της χώρας.

Το Telegraph υπογράμμισε ότι η τελική μορφή της συμφωνίας δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη διπλωματική ιστορία, χαρακτηρίζοντάς την ως μοναδική.

Ο καθηγητής Άλαν Ρίλεϊ, ειδικός στην ενεργειακή νομοθεσία του Atlantic Council, δήλωσε:
«Είναι ένα έγγραφο δημόσιας κατάσχεσης. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Δεν υπάρχουν ρήτρες προστασίας. Οι ΗΠΑ δεν προσφέρουν τίποτα. Οι Αμερικανοί μπορούν να αποχωρήσουν όποτε θέλουν, οι Ουκρανοί όχι. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο.»

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κύριος στόχος του Τραμπ είναι να μετατρέψει την Ουκρανία σε μια «πολιτεία» των ΗΠΑ, ώστε να εξαγάγει πόρους για την αμερικανική βιομηχανία.

Η συμφωνία ευθυγραμμίζεται με μια ενεργειακή συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας, με στόχο τη μαζική επιστροφή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την κυριαρχία αμερικανικών εταιρειών σε αυτόν τον τομέα.

Ποιους πόρους και υποδομές ελέγχουν οι ΗΠΑ;

  • Φυσικοί πόροι: Πετρέλαιο, φυσικό αέριο (συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου), υδρογονάνθρακες, λίθιο, τιτάνιο, κοβάλτιο, αλουμίνιο, ψευδάργυρος και άλλα 50 μέταλλα, τις λεγόμενες σπάνιες γαίες.
  • Υποδομές: Δρόμοι, σιδηροδρομικές γραμμές, αγωγοί, λιμάνια, τερματικοί σταθμοί, διυλιστήρια και εγκαταστάσεις επεξεργασίας.

Οικονομικός έλεγχος και περιορισμοί

  • Το Αμερικανό-Ουκρανικό Ταμείο Ανασυγκρότησης θα αναδιαρθρωθεί με πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, από το οποίο οι τρεις θέσεις θα ορίζονται από τις ΗΠΑ.
  • Οι μετοχές τύπου «Α» (χρυσές μετοχές) θα παραμείνουν υπό αμερικανικό έλεγχο μέχρι η Ουκρανία να ξεπληρώσει το χρέος των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων (μαζί με τόκους).
  • Η Ουκρανία θα κατέχει μόνο μετοχές τύπου «Β», με δικαιώματα μόνο στο 50% των μετοχών μόνο μετά την αποπληρωμή του χρέους.
  • Οι ουκρανικές κυβερνητικές υπηρεσίες θα μπορούν να ασκούν έλεγχο στις μετοχές μόνο κατά τις ώρες εργασίας.
  • Οι ΗΠΑ θα έχουν δικαίωμα βέτο σε οποιαδήποτε πώληση ουκρανικών πόρων σε τρίτες χώρες.

Συμφωνία από τον 19ο αιώνα

Το πρωτόκολλο της συμφωνίας, του οποίου οι πρώτες εκδοχές είχαν προκαλέσει οργή σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, χαρακτηρίστηκε από διεθνείς νομικούς εμπειρογνώμονες ως «ληστρικό» και «νεοαποικιοκρατικό».

Το βρετανικό Telegraph σχολίασε ότι η συμφωνία «έχει μια μυρωδιά άνισων συνθηκών, παρόμοιων με αυτές που οι ευρωπαϊκές δυνάμεις επέβαλαν στην Κίνα τον 19ο αιώνα».

Η εφημερίδα την αποκάλεσε «κτηνώδη», ενώ ο καθηγητής Ράιλι τόνισε ότι η συμφωνία είναι ασύμβατη με τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ, υπονοώντας ότι αυτό ίσως είναι ακριβώς ο σκοπός του Τραμπ.

«Αναρωτιέμαι αν η πραγματική επιδίωξη είναι να αναγκάσει τον Ζελένσκι να την απορρίψει», δήλωσε ο Ράιλι, ρίχνοντας φως στις πιθανές κρυφές προθέσεις της αμερικανικής πλευράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φρεγάτες: Απάντησαν θετικά οι Ιταλοί για τις δύο μεταχειρισμένες FREMM στην Ελλάδα

Οι Τούρκοι βοηθούν τα Σκόπια για να φτιάξουν εργοστάσιο πυρίτιδας

Tα βρίσκουν Τουρκία και ΗΠΑ για τα F-35;