Οι πρωτοφανείς δασμοί του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τις παγκόσμιες εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες τέθηκαν σε ισχύ την Τετάρτη, ανακατεύοντας μια παγκόσμια οικονομική τάξη που έχει κυριαρχήσει για γενιές.

Μόνο η ανακοίνωση των δασμών την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε σοκ στις παγκόσμιες αγορές και οδήγησε σε τρισεκατομμύρια δολάρια σε απώλειες. Τώρα, οι καταναλωτές και οι επενδυτές θα αρχίσουν να μετρούν την πραγματική επίπτωση στην αμερικανική οικονομία, καθώς το κόστος των εισαγωγικών φόρων αρχίζει να επηρεάζει τις αλυσίδες εφοδιασμού, τις επιχειρήσεις και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Ο μέσος δασμός για τις δεκάδες χώρες που στοχοποίησε ο Τραμπ είναι 29%, με πολλούς να φτάνουν έως και 40%. Ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε την πλήρη λίστα εδώ. Οι εισαγωγές από την Κίνα θα φέρουν ένα συνολικό δασμό 104% λόγω των νέων δασμών που επέβαλε ο Τραμπ φέτος, σε συνδυασμό με τους φόρους που είχε ήδη θεσπίσει κατά την πρώτη θητεία του. Αυτοί τέθηκαν σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Ο Τραμπ επιδιώκει να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια οικονομική τάξη μειώνοντας την εξάρτηση της Αμερικής από τις ξένες εισαγωγές. Παρά τη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των δασμών ανά χώρα, ο Τραμπ έχει παραδεχτεί ότι ο στόχος του ήταν να εξαλείψει ή ακόμη και να αντιστρέψει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, το οποίο οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν άσκοπο και πιθανό να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές και πιθανώς βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη.

Ο Τραμπ έχει ήδη θεσπίσει έναν βασικό δασμό 10% για τα εμπορεύματα που εισάγονται στις ΗΠΑ. Και ενώ δήλωσε ότι θα διαπραγματευτεί για το εμπόριο, έδωσε ελάχιστες ενδείξεις υποχώρησης, δημοσιεύοντας μόνο μια σημείωση το πρωί ότι πιστεύει ότι η Κίνα θα αναζητήσει μια συμφωνία, παράλληλα με άλλες πιθανές συμφωνίες που συζητά η κυβέρνησή του με την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και άλλες χώρες.

Οι δασμοί δεν είναι κάτι καινούριο, και πολλοί επιχειρηματίες έχουν επιχειρηματολογήσει εδώ και καιρό ότι οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αποτρέψουν την εισροή φθηνών εμπορευμάτων, ειδικά από την Κίνα.

Ωστόσο, ο Τραμπ σόκαρε τον κόσμο με την προσπάθειά του να φέρει στις ΗΠΑ την παραγωγή μιας τεράστιας γκάμας προϊόντων που, στις περισσότερες περιπτώσεις, παράγονται με χαμηλότερο κόστος στο εξωτερικό.

«Είναι υπερβολικά γρήγορα και πολλά», δήλωσε ο Craig Fuller, ιδρυτής και CEO της FreightWaves, μιας εταιρείας logistics. Οι επιχειρήσεις — ειδικά οι μικρές — απλά δεν είναι έτοιμες να αλλάξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους με την ταχύτητα και την κλίμακα που επιθυμεί ο Τραμπ, πρόσθεσε, και θα αντιμετωπίσουν τεράστιες αυξήσεις στο κόστος ενώ προσπαθούν να προσαρμοστούν.

«Δεν είναι ρεαλιστικό», είπε ο Fuller.

Ο Τραμπ έχει δείξει ελάχιστη διάθεση να δεχτεί μια άρνηση, ακόμη και ενώ οι χρηματοπιστωτικές αγορές βυθίζονταν.

Τη Δευτέρα, είπε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι «Δεν με πειράζει να το περάσω αυτό, γιατί βλέπω μια όμορφη εικόνα στο τέλος», επειδή «οι δασμοί θα κάνουν αυτή τη χώρα πολύ πλούσια».

Οι οικονομολόγοι δεν είναι τόσο αισιόδοξοι για το πρόγραμμα δασμών. Πολλοί μιλούν για τους κινδύνους για το τι μπορεί να ακολουθήσει. Σε μια σημείωση προς τους πελάτες πριν από την προθεσμία της Τετάρτης, αναλυτές της Wells Fargo δήλωσαν ότι οι δασμοί πιθανότατα θα προκαλέσουν ένα «μετριοπαθές» σοκ στην αμερικανική οικονομία: Καθώς οι τιμές ανεβαίνουν, θα συμβάλλουν στην διάβρωση της πραγματικής αύξησης του εισοδήματος, προκαλώντας συρρίκνωση των δαπανών και της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.

Διαβάστε επίσης:

Αόρατα στο Αιγαίο τα Rafale – Γιατί η Ελλάδα τα κρύβει από τους Τούρκους;

Η Ουκρανία απέρριψε και πάλι την πρόταση των ΗΠΑ για να της πάρει τις σπάνιες γαίες

Η Τουρκία προετοιμάζεται για κίνηση εξορύξεων στο τουρκολιβυκό Σύμφωνο;