Η Τζόρτζια Μελόνι, η τελευταία ξένη επισκέπτρια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δύσκολη ισορροπία καθώς προσπαθεί να ενισχύσει τις καλές σχέσεις ανάμεσα στην πολιτική της οικογένεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ιδεολογικό της σύμμαχο στον Λευκό Οίκο.
Αυτή τη στιγμή, οι σχέσεις μεταξύ αυτών των διατλαντικών εμπορικών εταίρων είναι ιδιαίτερα τεταμένες. Η Ιταλίδα ηγέτης ανήκει σε μια νέα γενιά ακροδεξιών ηγετών της Ευρώπης που έχουν αναπτύξει σχέσεις με την κυβέρνηση Τραμπ. Μοιράζεται την προτίμηση του προέδρου για αυστηρές αντιμετανάστευτες πολιτικές, και έχει αποκτήσει φήμη ως μια από τις λίγες που μπορούν να επηρεάσουν τον Τραμπ — ο οποίος την έχει αποκαλέσει «μια εκρηκτική γυναίκα» και «εξαιρετική».
Η Μελόνι είναι μόνο μια από τις πολλές ηγέτες που προσπαθούν να αντιδράσουν στους εμπορικούς δασμούς του Τραμπ. Η ΕΕ αντιμετώπισε έναν φόρο 20% σε όλα τα εμπορεύματα που πωλούνταν στις ΗΠΑ, πριν μια παγκόσμια οικονομική αναταραχή οδηγήσει τον Τραμπ να μειώσει αυτούς τους δασμούς σε 10%.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι χώρες από όλο τον κόσμο «κάνουν ουρά για να του μιλήσουν» και προσπαθούν να συνάψουν συμφωνίες με την κυβέρνησή του. Ωστόσο, η Ιταλία της Μελόνι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επομένως δεν μπορεί να συνάψει αυτόνομα εμπορικές συμφωνίες. Πρέπει να ενεργεί συλλογικά με το εμπορικό μπλοκ των 27 κρατών μελών, το οποίο ο Τραμπ έχει περιγράψει ως ανταγωνιστή που δημιουργήθηκε για να «εκμεταλλευτεί» την Ουάσινγκτον.
Με αυτή την έννοια, η Μελόνι φθάνει στην Ουάσινγκτον ως μια ανεπίσημη πρεσβευτής της ΕΕ, της οποίας η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έχει μιλήσει ούτε μία φορά με τον Τραμπ από τότε που ορκίστηκε.
Η ηγέτης της ΕΕ έκανε μια έμμεση κριτική την Τετάρτη στους «φίλους» που διευθύνουν τον Λευκό Οίκο, δηλώνοντας στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit ότι ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ σημαίνει ότι «η Δύση όπως τη γνωρίζαμε δεν υπάρχει πλέον».

Η Giorgia Meloni συνομιλεί με τον Donald Trump στο Mar-a-Lago Club στη Φλόριντα τον Ιανουάριο.Filippo Attili / Palazzo Chigi μέσω αρχείου AFP-Getty Images
Η φον ντερ Λάιεν και η Μελόνι είχαν τακτική επικοινωνία πριν από το ταξίδι, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Reuters. Ακόμα και οι κεντρώες ευρωπαϊκές φιγούρες που διαφωνούν με την ακροδεξιά εσωτερική πολιτική της Μελόνι ελπίζουν ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει ως γέφυρα προς την Ουάσινγκτον.
«Όλοι το ελπίζουν, αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα καταφέρει», δήλωσε ο Τσαρλς Γκραντ, ιδρυτής του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση.
Παρόλο που έχει καλή χημεία με τον Τραμπ, η Ιταλία της Μελόνι είναι σε κάποιο βαθμό «σε δυσμένεια» με την ομάδα του, λόγω των χαμηλών δαπανών για άμυνα και του εμπορικού ελλείμματος με τις ΗΠΑ — δύο από τα μεγαλύτερα «ενοχλήματα» του Τραμπ.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΝΑΤΟ, η Ιταλία ξοδεύει μόνο 1,49% του ΑΕΠ της για την άμυνα, κάτι που είναι χαμηλότερο από το προτεινόμενο 2% του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, έχει έλλειμμα 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο εμπόριο με τις ΗΠΑ, εξάγοντας πολύ περισσότερα αγαθά — κυρίως βιομηχανικά και ιατρικά προϊόντα, αυτοκίνητα και κρασί — από όσα εισάγει.
Αυτό καθιστά τη Ρώμη ιδιαίτερα ευάλωτη στους δασμούς του Τραμπ, καθώς το αμερικανικό εμπόριο αντιπροσωπεύει περίπου 10% των συνολικών εξαγωγών της.
«Αν το προσωπικό της χάρισμα μπορεί να ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα, παραμένει να φανεί — αλλά είμαι σίγουρος ότι θα το δοκιμάσει», σημείωσε ο Γκραντ.
Η Μελόνι δεν είναι η πρώτη ηγέτης που κατευθύνεται προς το Οβάλ Γραφείο με ελπίδες να γλιτώσει από τους εμπορικούς πολέμους του Τραμπ. Και σχεδόν σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία.
Την Τετάρτη, ο Τραμπ παρενέβη άμεσα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ιαπωνικής αντιπροσωπείας και του υπουργού Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ.
Πριν υποχωρήσει, ο Τραμπ είχε επιβάλει αρχικά φόρο 24% σε όλα τα ιαπωνικά προϊόντα που εισέρχονταν στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η θετική του άποψη για τις συνομιλίες — χαρακτηρίζοντάς τες ως «Μεγάλη Πρόοδο!» στο Truth Social — βρήκε απήχηση και στον Ιάπωνα αρχηγό διαπραγματεύσεων, Ριοσέι Ακαζάουα.
«Ένα από τα μηνύματα που μας έστειλε ήταν ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία είναι πρώτη προτεραιότητα», δήλωσε ο Ακαζάουα. «Αυτό που πραγματικά με εντυπωσίασε ήταν ότι έδειξε πώς, όταν κάτι είναι πραγματικά σημαντικό, ο ηγέτης πρέπει να είναι άμεσα εμπλεκόμενος».
Διαβάστε επίσης:
ΚΥΣΕΑ: Ποιο είναι το πυραυλικό πυροβολικό εμβέλειας 300 χλμ. σε νησιά και Έβρο;
Πώς αλλάζει το Πολεμικό Ναυτικό με δύο γαλλικά υποβρύχια Scorpene – Οι πύραυλοι και οι τορπίλες
Ελληνοτουρκικά: Η απόσυρση των Mirage 2000-5Mk2 θα ήταν ένα στρατηγικό λάθος;