Η Κινεζική Δημοκρατία ανακοίνωσε την επιβολή ανταποδοτικού δασμού 34% σε όλα τα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, με ισχύ από τις 10 Απριλίου. Η απόφαση, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών της χώρας, αποτελεί απάντηση στους πρόσφατους δασμούς που επέβαλε η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, επιδεινώνοντας τον εμπορικό ανταγωνισμό μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.
Το κινεζικό Υπουργείο τόνισε μέσω επίσημης ανακοίνωσης ότι οι μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ παραβιάζουν τις διεθνείς εμπορικές συμβάσεις, υπονομεύοντας δραστικά τα συμφέροντα της Κίνας και απειλώντας την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη για διμερείς διαπραγματεύσεις με βάση την αμοιβαιότητα και τον σεβασμό, ζητώντας την άμεση ανάκληση των μέτρων από την Ουάσινγκτον.
Σε συναφή κίνηση, το Πεκίνο εντάσσει 11 αμερικανικές εταιρείες στον κατάλογο «μη αξιόπιστων οντοτήτων», κατηγορώντας τες για παραβιάσεις εμπορικών κανόνων, ενώ 16 επιχειρήσεις προστέθηκαν στον κατάλογο ελέγχου εξαγωγών. Επιπλέον, επιβάλλονται περιορισμοί στην εξαγωγή επτά σπάνιων μετάλλων, όπως σαμάριο και γαδολίνιο, τα οποία είναι κρίσιμα για βιομηχανικές και τεχνολογικές εφαρμογές.
Οι νέες δασμολογικές πολιτικές των δύο χωρών αναμένεται να επηρεάσουν δραματικά το διμερές εμπόριο, το οποίο ανήλθε σε 582,4 δισ. δολάρια το 2024. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι προστατευτικές τακτικές των ΗΠΑ ενδέχεται να οδηγήσουν την Κίνα σε στροφή προς εναλλακτικούς εμπορικούς εταίρους, ενισχύοντας παράλληλα τα κινητά για την ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας. Το Πεκίνο αντιμετωπίζει συνεχιζόμενες προκλήσεις λόγω της κρίσης στον τομέα της ακίνητης περιουσίας και της χαμηλής εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.
Οι αγορές ανταποκρίθηκαν αρνητικά στις εξελίξεις, με τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές πτώσεις να εντείνονται από φόβους για πληθωρισμό και ύφεση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και επιφυλάσσεται ακόμη από ανταποδοτικά μέτρα, εξέφρασε ανησυχίες για την επικείμενη διατάραξη των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων.
Η κλιμάκωση του εμπορικού ανταγωνισμού μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον φαίνεται να οδηγεί σε μια νέα γεωοικονομική εποχή, με επιπτώσεις που ενδέχεται να εκτείνονται πολύ πέρα από τα σύνορα των δύο χωρών.
Διαβάστε επίσης:
Τούρκοι: Πυραυλική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ
Ο Ρούμπιο στη δίνη των εξελίξεων καθώς συναντά Ευρωπαίους ηγέτες στα κεντρικά του ΝΑΤΟ
Εμανουέλ Μακρόν: «Αναστολή επενδύσεων στις ΗΠΑ» μετά τους δασμούς Τραμπ