Η πιθανότητα μιας στρατιωτικής εισβολής από την Τουρκία στον Έβρο, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς, είναι εξαιρετικά απίθανη υπό κανονικές συνθήκες. Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι μέλη του ΝΑΤΟ και η σύγκρουση μεταξύ τους θα είχε σοβαρές διεθνείς συνέπειες, τόσο για τις σχέσεις τους με τη Δύση όσο και για τη συνοχή του ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ και, παρά τις συνεχείς εντάσεις, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση, καθώς μια τέτοια κίνηση θα απειλούσε τη σταθερότητα της συμμαχίας και θα είχε σοβαρές γεωπολιτικές συνέπειες. Οι κυρώσεις και οι διπλωματικές πιέσεις από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι πιθανό να λειτουργήσουν αποτρεπτικά.
Μια στρατιωτική εισβολή θα είχε τεράστιες οικονομικές και πολιτικές συνέπειες και για τις δύο χώρες, καθώς και για την περιοχή γενικότερα. Εκτός από τις άμεσες ανθρωπιστικές συνέπειες, η εμπλοκή σε πόλεμο με την Ελλάδα θα ήταν επιζήμια και για τις τουρκικές εξαγωγές, τον τουρισμό και τις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας.
Η Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά τη στρατιωτική της παρουσία στον Έβρο, με προηγμένα συστήματα αεράμυνας, παρακολούθησης, και στρατιωτικές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων. Η περιοχή έχει στρατηγική σημασία και η ελληνική πλευρά είναι καλά προετοιμασμένη να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε απειλή.
Η Τουρκία και η Ελλάδα, αν και έχουν εντάσεις και διαφορές σε διάφορα ζητήματα, συχνά επιλέγουν τη διπλωματική οδό για την επίλυση των διαφορών τους. Παρά την αυξανόμενη ρητορική ένταση, η διπλωματία παραμένει ο κύριος τρόπος διαχείρισης των σχέσεων τους.
Μια στρατιωτική εισβολή στον Έβρο από την Τουρκία δεν φαίνεται να είναι σε άμεσο κίνδυνο, δεδομένων των πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών παραμέτρων. Παρά τη συνεχιζόμενη ένταση, είναι πιθανότερο ότι η Τουρκία θα επιδιώξει να λύσει τις διαφορές της με την Ελλάδα μέσω διπλωματικών διαύλων και πιέσεων αντί για στρατιωτική σύγκρουση.
Διαβάστε επίσης:
Το Ισραήλ κατέλαβε το μεγαλύτερο φράγμα της Συρίας – Ελέγχει πλέον όλο το νερό