Η Τουρκία έχει αναγνωρίσει την πρόκληση που θέτουν τα ελληνικά Rafale στην ισορροπία ισχύος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Τα γαλλικής κατασκευής Rafale F3R, με τα οποία έχει ενισχυθεί η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, διαθέτουν προηγμένες τεχνολογίες που τους προσδίδουν υπεροχή σε αποστολές αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους. Για την αντιμετώπισή τους, η Τουρκία επεξεργάζεται σχέδια και στρατηγικές που βασίζονται σε διάφορους άξονες.

Η Τουρκία έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα ÖZGÜR, το οποίο περιλαμβάνει την αναβάθμιση των F-16 με προηγμένα συστήματα ραντάρ AESA (Active Electronically Scanned Array), ηλεκτρονικό πόλεμο και βελτιώσεις στην αεροδυναμική και στα όπλα. Στόχος είναι να μειωθεί το τεχνολογικό χάσμα με τα Rafale.

Αν και τα Rafale υπερτερούν τεχνολογικά, τα αναβαθμισμένα F-16 μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των τουρκικών αεροπορικών δυνάμεων.

Η Τουρκία επενδύει σε αντιαεροπορικά συστήματα όπως τα ρωσικής κατασκευής S-400 και τα εγχώρια HİSAR, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν κρίσιμες περιοχές από εχθρικά μαχητικά και πυραύλους.

Τα Rafale διαθέτουν χαμηλή παρατηρησιμότητα από ραντάρ και τη δυνατότητα να εκτοξεύουν πυραύλους Meteor μεγάλου βεληνεκούς, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναχαίτισή τους.

Η Τουρκία αναπτύσσει προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, όπως το KORAL, που μπορούν να παρεμβαίνουν στα ραντάρ και τα επικοινωνιακά συστήματα των Rafale. Επιπλέον, επενδύει σε drones όπως το Akıncı και το Bayraktar Kızılelma, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως «δολώματα» ή και να εμπλακούν σε αποστολές αναχαίτισης.

Η Τουρκία προχωρά την ίδια ώρα, στην ανάπτυξη του εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους TF-X (KAAN), το οποίο σχεδιάζεται να ανταγωνιστεί τα σύγχρονα αεροσκάφη 5ης γενιάς. Αν και η ολοκλήρωση του προγράμματος θα χρειαστεί χρόνια, αποτελεί στρατηγική επένδυση για το μέλλον.

Η Άγκυρα επιδιώκει συνεργασίες με χώρες όπως το Πακιστάν και τη Νότια Κορέα για την ενίσχυση της αεροπορικής τεχνολογίας και της αμυντικής της ικανότητας.

Οι Τούρκοι αναπτύσσουν μια πολυδιάστατη στρατηγική για την αντιμετώπιση των ελληνικών Rafale, εστιάζοντας σε τεχνολογικές αναβαθμίσεις, αντιαεροπορική άμυνα, ηλεκτρονικό πόλεμο και μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Παρόλα αυτά, η έλευση των Rafale έχει δημιουργήσει ένα σοβαρό στρατηγικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα, το οποίο είναι δύσκολο να εξουδετερωθεί άμεσα, δεδομένων των τρεχουσών τεχνολογικών δυνατοτήτων της Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης:

Βόμβες λέιζερ: Πώς λειτουργει η νεα γενιά τύπου LGB Paveway

Έχουν ελπίδες τα τουρκικά F-16 απέναντι στους Ισραηλινούς;