Αρκετοί και πολύ ξεκάθαροι είναι οι στόχοι της Άγκυρας για το 2025, που σχεδιάζει πολλά όσον αφορά το εξοπλιστικό της κομμάτι, θέλοντας να κοντράρει στα ίδια όπως θα δούμε την Ελλάδα και όλες τις κινήσεις της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η «Real News», η Τουρκία θέλει να επενδύσει 33,7 δισ. δολάρια μέχρι το 2025 για την ενίσχυση της αμυντικής της βιομηχανίας, εστιάζοντας στην απόκτηση και παραγωγή οπλικών συστημάτων με σκοπό τη δημιουργία αντιπυραυλικής προστασίας και την αεροπορική υπεροχή έναντι της Ελλάδας.

Το 2023, κατέλαβε την 22η θέση στις παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες, αυξάνοντας τις επενδύσεις της κατά 37% σε σχέση με το 2022. Παράλληλα, η εγχώρια παραγωγή όπλων αυξήθηκε στο 75%-80% το 2023, μειώνοντας την εξάρτηση από εισαγωγές και ενισχύοντας την εθνική ασφάλεια.

Έτσι η κυβέρνηση αναπτύσσει τεχνολογίες όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τεθωρακισμένα οχήματα, ναυτικές πλατφόρμες και πυραυλικά συστήματα.

Ωστόσο, αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης, της υποτίμησης της λίρας και του πληθωρισμού, γεγονός που την οδήγησε να προτείνει νέα φορολόγηση των πολιτών για την κάλυψη των αμυντικών δαπανών.

Στην αεροπορία τώρα, η Τουρκία επιδιώκει την επιστροφή της στο πρόγραμμα των F-35, ώστε να αποκτήσει 40 πολεμικά αεροσκάφη και να επωφεληθεί από τα έξι που έχει ήδη πληρώσει. Παράλληλα, σχεδιάζει την αγορά 40 F-16 Block 70 από τις ΗΠΑ και 40 Eurofighter Typhoon από τη Βρετανία, ενώ εκσυγχρονίζει τον στόλο F-16 με εγχώρια τεχνολογία, εξασφαλίζοντας την ανεξαρτησία από τις ΗΠΑ.

Το στρατηγικό σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη αεροσκάφους πέμπτης γενιάς με την ονομασία ΚΑΑΝ, για την κάλυψη πιθανών κενών μέχρι την ένταξη νέων συστημάτων. Παρά τις δυσκολίες, η Τουρκία συνεχίζει να εστιάζει στην ενίσχυση της στρατιωτικής της ισχύος, εντάσσοντας την αμυντική βιομηχανία ως προτεραιότητα στην εθνική στρατηγική της.