Ισραήλ: θα πουλάει ότι θέλει στην Κύπρο και δεν μπορούμε να πούμε τίποτα – Τι λέει Τούρκος αναλυτής
Το turkishminute.com τονίζει πως η Τουρκία «δεν έχει εκφράσει άμεση αντίρρηση για την πώληση του Iron Dome για την Κύπρο».
Διονύσης Αντωνέλλος ΕλληνοτουρκικάΙσραήλ: Το Iron Dome (σ.σ. ή το BARAK MX που προμηθεύεται η Κύπρος σύμφωνα με πληροφορίες του doureios.com) θα ενισχύσει σημαντικά την κυπριακή αεράμυνα.
Η κυπριακή αεράμυνα αποτελείται σήμερα από τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα αεράμυνας 9K330 Tor και 9K37 Buk κθώς και τους γαλλικούς πυραύλους Mistral.
Το Iron Dome, γράφει το turkishminute.com, είναι γνωστό για τη χρήση στο Ισραήλ ενάντια πυραύλων από τη Γάζα ενώ είναι επίσης «ένα αποτελεσματικό εργαλείο κατά των drones».
Από τον Δεκέμβριο του 2019 η Τουρκία είχε αναπτύξει το TB-2 στη βόρεια Κύπρο.
Ισραήλ: θα πουλάει ότι θέλει στην Κύπρο
Το turkishminute.com τονίζει πως η Τουρκία «δεν έχει εκφράσει άμεση αντίρρηση για την πώληση του Iron Dome για την Κύπρο».
Αυτό οφείλεται, όπως σημειώνεται στο γεγονός ότι «το Ισραήλ επέμεινε ότι η επέκταση των σχέσεων με την Τουρκία δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις περιφερειακές του σχέσεις, ειδικά αυτές με την Κύπρο και την Ελλάδα».
«Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, η Τουρκία εξαρτάται πλέον περισσότερο από το Ισραήλ παρά το Ισραήλ από την Τουρκία. Το Ισραήλ δεν είναι πλέον ένα απομονωμένο κράτος στη Μέση Ανατολή και δεν εξαρτάται τόσο από την Τουρκία όσο τη δεκαετία του 1990. Ως εκ τούτου, η Τουρκία δεν μπορεί να αντιδράσει στην πώληση του Iron Dome από το Ισραήλ στην Κύπρο και προτιμά να παραμείνει σιωπηλή», υπογραμμίζεται στο τουρκικό άθρο γνώμης του Φατίχ Γιουρτσέβερ.
Την ίδια ώρα, πολλά έχουν αλλάξει από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο στην τεχνολογία των οπλικών συστημάτων αλλά και στις τεχνικές πολέμου, όμως φαίνεται πως βασιλιάς των μαχών παραμένει το πυροβολικό.
Το συμπέρασμα αυτό συνεπάγεται και από τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, όπου οι Ρώσοι, με το υπεράριθμο πυροβολικό τους έχουν καταφέρει να κερδίζουν αργά αλλά σταθερά έδαφος, την ώρα που οι Ουκρανοί οργάνωσαν την αντεπιθεσή τους μόνο όταν τους προμήθευσαν οι Αμερικανοί με τα HIMARS, επίσης όπλο που εντάσσεται σε αυτά του πυροβολικού.
Την άποψη αυτή διατυπώνει και ο Ρώσος αναλυτής, Ίλια Κράμνικ στρατιωτικός παρατηρητής και ερευνητής στο ινστιτούτο IMEMO RAS στη Μόσχα.
Διαβάστε επίσης:
Eλληνοτουρκικά: Το βλέμμα στο ελληνικό πυροβολικό που κρίνει τον πόλεμο – Απαραίτητη κίνηση