Η ενσωμάτωση βαλλιστικών ή κατευθυνόμενων πυραύλων σε τουρκικά UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη που επηρεάζει την ισορροπία ισχύος στην περιοχή και μπορεί να θεωρηθεί πρόκληση για την αμυντική στρατηγική της Ελλάδας.
Τα τουρκικά UAV, όπως τα Bayraktar TB2, Akinci και Anka, έχουν εξελιχθεί σημαντικά και είναι ικανά να φέρουν προηγμένα οπλικά συστήματα.
Πύραυλοι αέρος-εδάφους, όπως οι MAM-L και MAM-C, χρησιμοποιούνται ήδη από τουρκικά UAV για στοχευμένες επιθέσεις.
Η Τουρκία αναπτύσσει τεχνολογία για μικρούς βαλλιστικούς πυραύλους ή πυραύλους cruise που θα μπορούν να εκτοξεύονται από UAV, όπως το AKINCI, με μεγαλύτερη ακτίνα δράσης και καταστροφικότητα.
Τα τουρκικά UAV διαθέτουν μεγάλη εμβέλεια (έως και 7.000 χλμ. για το AKINCI) και μπορούν να εκτελέσουν αποστολές βαθιά μέσα στο ελληνικό FIR.
Τα τουρκικά UAV με βαλλιστικούς πυραύλους θα μπορούσαν να στοχοποιήσουν κρίσιμες υποδομές, όπως αεροδρόμια, ναυτικές βάσεις και συστήματα αεράμυνας.
Η δυνατότητα μαζικής χρήσης (swarms) αυξάνει τον κορεσμό των ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων.
Η χρήση UAV καθιστά την παραδοσιακή αεροπορική άμυνα πιο δύσκολη, λόγω της δυσκολίας εντοπισμού και εξουδετέρωσης μικρών και χαμηλά ιπτάμενων στόχων.
Το κόστος των UAV είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με τα μαχητικά αεροσκάφη, επιτρέποντας την Τουρκία να αναπτύξει μεγάλο αριθμό τέτοιων συστημάτων.
Η δυνατότητα εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων από UAV ενισχύει τις ασύμμετρες απειλές και περιορίζει τη δυνατότητα γρήγορης και αποτελεσματικής απάντησης.
Η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των UAV, αλλά οι βαλλιστικοί πύραυλοι ενσωματώνουν νέες προκλήσεις.
Η Ελλάδα διαθέτει συστήματα όπως Patriot, S-300, τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν UAV αλλά και πυραυλικές απειλές.
Η ανάπτυξη νέων συστημάτων, όπως το Iron Dome ή παρόμοιων, θα μπορούσε να προσφέρει πιο εξειδικευμένη προστασία.
Τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, όπως το Drone Dome ή παρόμοια, είναι απαραίτητα για την παρεμβολή και την εξουδετέρωση UAV πριν εκτοξεύσουν τα όπλα τους.
Η Ελλάδα αναπτύσσει τα δικά της UAV, όπως το Archytas, αλλά απαιτείται επιτάχυνση των σχεδίων για να καλυφθεί η διαφορά.
Η συνεργασία με χώρες όπως το Ισραήλ, που έχει εμπειρία στην καταπολέμηση UAV, προσφέρει τεχνολογική και επιχειρησιακή υποστήριξη.
Η ενσωμάτωση βαλλιστικών πυραύλων σε τουρκικά UAV είναι σοβαρή απειλή για την Ελλάδα, καθώς προσφέρει στην Τουρκία την ικανότητα μακροπρόθεσμης και ασύμμετρης πίεσης. Ωστόσο, με στοχευμένες επενδύσεις στην αεράμυνα, τον ηλεκτρονικό πόλεμο και την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών, η Ελλάδα μπορεί να περιορίσει αυτή την απειλή και να ενισχύσει την αποτρεπτική της ικανότητα.
Διαβάστε επίσης:
Με Meteor απαντάει η Τουρκία στα εξοπλιστικά της Ελλάδας
Τρέμουν οι Τούρκοι αναλυτές και πιέζουν Ερντογάν: Φρούρια Ελλάδα και Κύπρος!