Το παρακάτω σενάριο είναι υποθετικό. Όμως αλήθεια, υπογράφει κανείς πως δεν μπορεί να συμβεί σε κάποια χρόνια από σήμερα;

Σκεφτείτε μία υποθαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, κοντά στην πορεία του καλωδίου EuroAsia Interconnector (διασύνδεση Ισραήλ–Κύπρου–Ελλάδας) και προσθέστε και το σενάριο ότι περνάμε πάλι μία περίοδο αυξημένης έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με ενεργειακές διαμάχες και γεωπολιτικές εντάσεις.

Υπάρχει λοιπόν έντονη στρατιωτική παρουσία στην επιφάνεια, αλλά ο βυθός είναι «σκοτεινός», με περιορισμένη τη δυνατότητα επιτήρησης σε βάθος.

Ένα τουρκικό πλοίο ειδικού σκοπού (π.χ. ερευνητικό ή πολιτικό) ρίχνει διακριτικά ένα AUV τύπου STM NETA σε διεθνή ύδατα. Είναι μικρό, ζυγίζει έως 85 κιλά και μπορούν να το μεταφέρουν εύκολα δύο άνθρωποι.

Το AUV κατευθύνεται με προκαθορισμένη αποστολή σε σημείο ενδιαφέροντος (waypoints). Ενεργοποιεί sonar και χαρτογραφεί τη διαδρομή του υποθαλάσσιου καλωδίου, ανιχνεύει junction box (κόμβο σύνδεσης) – κρίσιμο και ευπαθές σημείο. Σε ειδική υποδοχή, μεταφέρει μικρή μαγνητική εκρηκτική κεφαλή (όπως κάνουν και ROVs για καθαρισμό ναρκών), την τοποθετεί στον κόμβο και απομακρύνεται.

Ο πυροδοτικός μηχανισμός ενεργοποιείται με χρονοκαθυστέρηση ή σήμα (RF burst ή ηχητικό σήμα) και το AUV επιστρέφει ή αυτοκαταστρέφεται.

Εντός λίγων ωρών, σημειώνεται μείωση τάσης ή πλήρης διακοπή της διασύνδεσης, όμως δεν υπάρχουν σημάδια παρουσίας ανθρώπου, ούτε από πλοία και όλα δείχνουν «τεχνική βλάβη».

Οι υποψίες πέφτουν στη σφαίρα της υβριδικής απειλής, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις.

Σας φαίνεται σενάριο επιστημονικής φαντασίας το παρακάτω; Αν ναι, να σας θυμίσω τα λόγια Τούρκου καθηγητή ότι «το κακό με τα καλώδια είναι πως μπορούν να κοπούν ανά πάσα στιγμή».

Διαβάστε επίσης:

Γιατί πρέπει να προσέξει η Ελλάδα τα drone υποβρύχια της Τουρκίας;

Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν τις απώλειες εδαφών από την Ουκρανία;