Rafale: Τρελή συμφωνία Dassault και Airbus για πολεμικό μαχητικό 6ης γενιάς που θα αντικαταστήσει τα γαλλικά μαχητικά
Η δοκιμαστική του πτήση αναμένεται γύρω στο 2027 και η έναρξη λειτουργίας γύρω στο 2040.
Διονύσης Αντωνέλλος Featured Ένοπλες Δυνάμεις Ελληνοτουρκικά ΕξοπλιστικάRafale: Τρελή συμφωνία Dassault και Airbus για πολεμικό μαχητικό 6ης γενιάς που θα αντικαταστήσει τα γαλλικά μαχητικά, τα γερμανικά Typhoons και τα ισπανικά EF-18 Hornets.
Συμφωνία επιτεύχθηκε την 1η Δεκεμβρίου, μεταξύ Dassault και Airbus για το Future Combat Air System (FCAS) ή αλλιώς στα γαλλικά το Système de combat aérien du futur.
Το FCAS θα είναι μαχητικό 6ης γενικάς με τη δυνατότητα μεταφοράς σμήνος drones, ενώ μέχρι το 2040 περίπου αναμένεται να αντικαταστήσει τα σημερινά γαλλικά Rafale.
Η δοκιμαστική του πτήση αναμένεται γύρω στο 2027 και η έναρξη λειτουργίας γύρω στο 2040.
Η Dassault θα χρησιμεύσει ως κύριος ανάδοχος για το NGF, ενώ η Airbus θα ηγηθεί της ανάπτυξης των συνοδευτικών οχημάτων τηλεμεταφοράς και του ευρύτερου υποστηρικτικού cloud μάχης του συστήματος.
Η Safran Aircraft Engines θα είναι ο κύριος ανάδοχος για τον κινητήρα των μαχητικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς.
Rafale: Τρελή συμφωνία Dassault και Airbus για πολεμικό μαχητικό 6ης γενιάς που θα αντικαταστήσει τα γαλλικά μαχητικά
Στην αεροπορική έκθεση ILA του Βερολίνου το 2018 η Dassault Aviation και η Airbus ανακοίνωσαν συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη του FCAS όμως η συμφωνία από το 2021 έδειχνε να έχει παγώσει.
Την 1η Νοεμβρίου ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλός της Dassault Aviation, Έρικ Τραπιέ, ανακοίνωσε σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε από τη Le Figaro, ότι κατέληξε σε βιομηχανική συμφωνία με την Airbus για το μαχητικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς (NGF).
«Το FCAS είναι ένα πολιτικό έργο που ξεκίνησε από τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ το 2017 και σε αδιέξοδο από το καλοκαίρι του 2021. Άρα, ναι, σήμερα ολοκληρώθηκε. Έχουμε μια συμφωνία με την Airbus», είπε.
Διαβάστε επίσης:
Νέα ΣΟΚ για τους Τούρκους – Που πήγε για έρευνες το τουρκικο γεωτρύπανο Αμπντουλ Χαμίτ Χαν