Η απόκτηση των μαχητικών Dassault Rafale από την Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την αποτρεπτική δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας. Η Τουρκία αντιμετωπίζει προκλήσεις στην αντιμετώπισή τους, κυρίως λόγω τεχνολογικών διαφορών και του τρέχοντος εξοπλιστικού πλαισίου.
Τα Rafale διαθέτουν τον προηγμένο πύραυλο Meteor για πέρα από τον ορίζοντα εμπλοκές (BVR – Beyond Visual Range), με ακτίνα που ξεπερνά τα 100 χλμ. Αυτή η δυνατότητα δίνει στην Ελλάδα πλεονέκτημα έναντι των τουρκικών μαχητικών.
Το Rafale είναι εξοπλισμένο με προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (SPECTRA) που μειώνουν την ανιχνευσιμότητα και επιτρέπουν την αποφυγή πυραύλων.
Οι δυνατότητες του Rafale σε αποστολές κρούσης, με όπλα όπως οι SCALP EG, δίνουν τη δυνατότητα προσβολής κρίσιμων στόχων σε βάθος εντός της Τουρκίας.
Η Τουρκία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εκδόσεις των F-16, οι οποίες είναι λιγότερο προηγμένες από τα Rafale.
Αν και η Τουρκία προσπαθεί να αναβαθμίσει τα F-16 της με τεχνολογία AESA radar και νέα ηλεκτρονικά συστήματα, η αδυναμία προμήθειας σύγχρονων αεροσκαφών όπως τα F-35 την αφήνει πίσω.
Τα τουρκικά F-16 δεν διαθέτουν ακόμα πυραύλους αντίστοιχους των Meteor (π.χ. AIM-120D).
Η Τουρκία αναπτύσσει το δικό της μαχητικό 5ης γενιάς, το TF-X (KAAN), αλλά θα χρειαστούν χρόνια για να επιτευχθεί μαζική παραγωγή και επιχειρησιακή ικανότητα.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), όπως τα Bayraktar TB2 και Akinci, δεν είναι αποτελεσματικά σε αερομαχίες, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλους τομείς.
Η Τουρκία διαθέτει περισσότερα μαχητικά F-16 από την Ελλάδα ενώ το σύστημα S-400 που διαθέτει η Τουρκία μπορεί να προσφέρει κάλυψη, αν και υπάρχουν περιορισμοί στην πλήρη επιχειρησιακή του χρήση λόγω της ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Οι μαζικές διώξεις πιλότων μετά το πραξικόπημα του 2016 έχουν δημιουργήσει ελλείψεις έμπειρου προσωπικού.
Συνεργασίες με χώρες όπως η Βρετανία και η Ιταλία ενισχύουν τα ηλεκτρονικά συστήματα και την εκπαίδευση των Τούρκων.
Την ίδια ώρα, τα τουρκικά αντιαεροπορικά συστήματα μέσης εμβέλειας (π.χ. HISAR-O+) μπορούν να ενισχύσουν την άμυνα απέναντι σε επιθέσεις από Rafale.
Η Τουρκία επιδιώκει να αγοράσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και να αναπτύξει δικές της τεχνολογίες, κάτι που θα πάρει χρόνο.
Τα Rafale προσφέρουν στην Ελλάδα στρατηγικό πλεονέκτημα, κυρίως λόγω της τεχνολογικής τους υπεροχής και των όπλων που διαθέτουν. Η Τουρκία μπορεί να αντισταθμίσει αυτό το πλεονέκτημα με μακροπρόθεσμες αναβαθμίσεις και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, αλλά προς το παρόν η ελληνική Πολεμική Αεροπορία διατηρεί σημαντική υπεροχή στους αιθέρες.
Διαβάστε επίσης:
Βλέπουν τους Meteor και στάζουν… μέλι οι Τούρκοι – Τους θέλουν σαν τρελοί