Τα ελληνικά MH-60R Romeo είναι σύγχρονα ναυτικά ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων, σχεδιασμένα κυρίως για ανθυποβρυχιακό πόλεμο (ASW), επιφανειακές επιχειρήσεις (ASuW) και άλλες ναυτικές αποστολές. Παρότι δεν έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την κατάρριψη drones, μπορούν να αντιμετωπίσουν εναέρια απειλές όπως τα τουρκικά Bayraktar TB2, αν εξοπλιστούν κατάλληλα και αν το απαιτήσουν οι επιχειρησιακές συνθήκες.
Τα MH-60R είναι εξοπλισμένα με προηγμένα συστήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση των Bayraktar. Το σύγχρονο ραντάρ τους μπορεί να εντοπίσει και να παρακολουθήσει κινούμενους στόχους, συμπεριλαμβανομένων μικρών UAVs όπως το Bayraktar. Η ικανότητά τουw να εντοπίζoυν στόχους σε διαφορετικά ύψη και αποστάσεις τα καθιστά ικανά να εντοπίσουν drones.
Τα MH-60R μπορούν να εξοπλιστούν με πυραύλους αέρος-αέρος, όπως ο Stinger ή άλλοι μικρού βεληνεκούς, για την κατάρριψη εναέριων στόχων. Εάν αυτή η δυνατότητα αξιοποιηθεί, τα ελικόπτερα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά εναντίον UAVs. Επίσης, τα πολυβόλα M240 ή GAU-21, τα οποία είναι εγκατεστημένα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά εναέριων στόχων σε χαμηλό ύψος.
Τα MH-60R διαθέτουν προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα που μπορούν να παρεμβάλουν τα συστήματα επικοινωνίας και πλοήγησης των Bayraktar καθώς η δυνατότητα ηλεκτρονικού πολέμου (ECM) μπορεί να αποσυντονίσει τις λειτουργίες των UAVs, καθιστώντας τα ουσιαστικά άχρηστα.
Τα Bayraktar TB2 από την άλλη, είναι drones μεσαίου ύψους και μεγάλης αντοχής (MALE), εξοπλισμένα με κατευθυνόμενα πυρομαχικά και σύγχρονα συστήματα αναγνώρισης. Παρόλο που δεν έχουν σχεδιαστεί για να εμπλέκονται με επανδρωμένα αεροσκάφη ή ελικόπτερα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Τα Bayraktar μπορούν να φέρουν κατευθυνόμενες βόμβες MAM-L και MAM-C, οι οποίες, αν χρησιμοποιηθούν σωστά, θα μπορούσαν να πλήξουν τα MH-60R. Συνήθως λειτουργούν σε ομάδες, επιτρέποντας την ταυτόχρονη εμπλοκή στόχων από διαφορετικές κατευθύνσεις. Η χρήση τους ως αναγνωριστικά drones για τον εντοπισμό και την καθοδήγηση πυρών προς τα MH-60R ή την πλατφόρμα τους (π.χ., φρεγάτες) είναι μια πιθανή τακτική.
Τα Bayraktar είναι πιο αργά και λιγότερο ευέλικτα σε σύγκριση με τα MH-60R. Εάν εντοπιστούν έγκαιρα, τα ελικόπτερα μπορούν να αποφύγουν τις επιθέσεις τους ή να απαντήσουν με πυρά. Έτσι, αν και τα MH-60R δεν είναι εξειδικευμένα για να καταρρίπτουν UAVs, διαθέτουν τις τεχνικές δυνατότητες να το κάνουν υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
Τα ελληνικά MH-60R Romeo, εφόσον εξοπλιστούν κατάλληλα με πυραύλους αέρος-αέρος και αξιοποιήσουν τα ηλεκτρονικά τους συστήματα, μπορούν να καταρρίψουν Bayraktar TB2.
Διαβάστε επίσης:
Ολοκληρώθηκε η τουρκική Blue Homeland-2025 και δεν την… κατάλαβε κανείς