Αρχική » Ελληνοτουρκικά

Το τελευταίο «Κρυφό σχολείο» λειτούργησε στην Ίμβρο

Η πικρή ιστορία με το «Κρυφό σχολείο» στην Ίμβρο. Οι προσπάθειες του ελληνικού στοιχείου και ο τουρκικός εποικισμός.

Μιχάλης Ιακώβου Featured Ελληνοτουρκικά
Η πικρή ιστορία με το «Κρυφό σχολείο» στην Ίμβρο. Οι προσπάθειες του ελληνικού στοιχείου και ο τουρκικός εποικισμός.

Το κρυφό σχολείο στην Ίμβρο αναφέρεται στα μαθήματα που διδάσκονταν κρυφά στα παιδιά της περιοχής, για να τους διδάξουν τα ελληνικά, καθώς το 1964 έκλεισε το σχολείο στην Ίμβρο. Αυτή η άγνωστη μέχρι τώρα πτυχή της ιστορίας περιγράφεται με γλαφυρότητα στην προφορική μαρτυρία της κυρίας Βασιλικής από την Παναγία της Ίμβρου.

Η κ. Βασιλική, με τον σύζυγό της, έμεινε στο νησί από το ’64 μέχρι το ’76, και θυμάται: «Είχαμε τα παιδιά, εκείνος (ο σύζυγος) έβγαινε έξω προς το μαχαλά στο Φραντσί που σας είπα, είχε καμιά δεκαριά παιδιά μικρά, έπρεπε να μάθουν τα ελληνικά, κρυφά βέβαια. Και έρχονταν, εγώ είχα μικρά τα παιδιά, έρχονταν δήθεν να παίξουν τα κοριτσάκια και τους έκανα μάθημα μέχρι το ’76. Το κρυφό σχολείο αυτό ήταν».

Η κ. Βασιλική δήλωσε ότι αυτό ήταν πράγματι ριψοκίνδυνο και είχε επίγνωση ότι έβαζε σε κίνδυνο τη ζωή της, όμως τόνισε: «όταν σπουδάσεις κάτι, θέλεις να το μεταδώσεις στα παιδιά. Τόση λαχτάρα είχαμε για την Ελλάδα αλλά η Ελλάδα δεν μας κοίταξε»

Ο πληθυσμός της Ίμβρου

Ο μόνιμος πληθυσμός της Ίμβρου σήμερα ανέρχεται σε περίπου 200  Έλληνες, κυρίως ενήλικες, και σε περίπου 7.000 Τούρκους εποίκους. Η αναλογία, πριν το 1964, ήταν περίπου 6.100 Έλληνες και 200 Τούρκοι. Στο χωριό Λιβούνια της Ίμβρου, ο πληθυσμός ανέρχεται σε 438 κατοίκους το 2009.

Η Ίμβρος, μαζί με την Τένεδο, αποτέλεσαν εξαίρεση στην ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που συμφωνήθηκε με τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923. Αυτό συνέβη κυρίως λόγω της γεωστρατηγικής σημασίας τους, καθώς βρίσκονται κοντά στα Δαρδανέλια.

Ωστόσο, μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης, η Ίμβρος ονομάστηκε Gökçeada (Γκιοκτσεάντα) και υπήρξε εκτεταμένος εποικισμός από την ενδοχώρα της Τουρκίας, με σκοπό την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης.

Η Ίμβρος

Η Ίμβρος είναι ένα νησί γεμάτο με φυσική ομορφιά και πλούσια ιστορία. Εδώ είναι μερικά από τα αξιοθέατα της Ίμβρου:

  • Όρος Ηλίας: Το ψηλότερο βουνό του νησιού, που είναι σβησμένο ηφαίστειο.
  • Χωριό Αγρίδια: Ένα όμορφο χωριό στην Ίμβρο.
  • Παναγία η Μπαλωμένη: Η πρωτεύουσα της Ίμβρου.

Επιπλέον, το νησί είναι γνωστό για την πλούσια γεωγραφία και γεωλογία του1. Πέρα από τη φυσική του ομορφιά, το νησί είναι επίσης γνωστό για την πλούσια και δυναμική του ιστορία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Είναι πιθανό να πολεμήσουν Τουρκία και Ισραήλ μαζί;

Τί είναι η Paraskavedekatriaphobia (Παρασκευή 13 φοβία);

ΠΗΓΕΣ: dnews, skai, hellenicnews, zougla, iefimerida

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Το τελευταίο «Κρυφό σχολείο» λειτούργησε στην Ίμβρο». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μιχάλης Ιακώβου

Γράφω για τεχνολογία και θέματα πληροφορικής, επικαιρότητας και ιστορίας. Προσπαθώ να παραβάλλω τα θέματά μου αντικειμενικά και πάντα για την βοήθεια του αναγνώστη. Δίνω την είδηση, χωρίς να παίρνω μέρος ή να προβάλω προσωπικά σχόλια. Είμαι φανατικός με την Ιστορία. Όποιος δεν ξέρει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να κάνει τα ίδια λάθη.

ΣΧΟΛΙΑ