Το Electronic Support Pod (ESP) στα τουρκικά F-16 ενισχύει σημαντικά τις δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου (Electronic Warfare – EW) της Τουρκικής Αεροπορίας, επηρεάζοντας την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και δημιουργώντας προκλήσεις για την Ελλάδα.

Το ESP δίνει στα τουρκικά F-16 τη δυνατότητα να εντοπίζουν τις εκπομπές ραντάρ της Ελληνικής Αεροπορίας (HAF) και των ελληνικών συστημάτων αεράμυνας, όπως τα S-300 στα νησιά, από μεγαλύτερη απόσταση.

Αυτό επιτρέπει στην Τουρκία να χαρτογραφεί τις θέσεις των ελληνικών συστημάτων και να προετοιμάζει επιθέσεις καταστολής εχθρικής αεράμυνας (SEAD), πιθανώς με όπλα όπως τα AGM-88 HARM, τα οποία ήδη φέρουν τα τουρκικά F-16.

Η Τουρκία, με συστήματα όπως το KORAL (Mobile Electronic Warfare System) και το ESP στα F-16, μπορεί να παρεμβαίνει στα ελληνικά ραντάρ, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα βραχυπρόθεσμης εμβέλειας συστήματα αεράμυνας (SAM) στα ελληνικά νησιά, τα οποία είναι ευάλωτα σε τέτοιες παρεμβολές, όπως φάνηκε και σε πρόσφατες συγκρούσεις (π.χ. Ναγκόρνο-Καραμπάχ).

Η Ελλάδα αναβαθμίζει 83 F-16 σε F-16V Viper, με το AN/APG-83 AESA ραντάρ και βελτιωμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (ASPIS II), που προσφέρουν καλύτερη αντίσταση σε παρεμβολές. Επιπλέον, η απόκτηση 24 Rafale και η προγραμματισμένη αγορά F-35 έως το 2030 ενισχύουν την ελληνική αεροπορική ισχύ όμως να σημειωθεί ότι υπάρχουν προβλήματα συμβατότητας μεταξύ των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και των ραντάρ στα ελληνικά F-16V, που δεν έχουν ακόμα επιλυθεί πλήρως.

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερα Στρατηγικά Προγράμματα για την Εθνική Άμυνα

Η Γαλλία επαναπροσδιορίζει τις σχέσεις της με την Τουρκία;