Η παγίδα που έστησαν οι Έλληνες στην Πίνδο και δεν την κατάλαβαν ποτέ οι Ιταλοί!
Μία παγίδα που οι Ιταλοί δεν περίμεναν και οι Έλληνες εκτέλεσαν άψογα.
Βαγγέλης Λάσκαρης Featured ΕπικαιρότηταΟ Ιωάννης Μεταξάς, σε μια κρίσιμη περίοδο πριν τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, ανέπτυξε ένα στρατηγικό σχέδιο για την άμυνα της Ελλάδας που περιείχε σοβαρούς κινδύνους.
Όπως ο ίδιος δήλωσε, αν το σχέδιο αποτύγχανε, θα πλήρωνε το τίμημα τόσο προσωπικά όσο και πολιτικά, καθώς θα κατηγορείτο ότι σκόπιμα άφησε απροστάτευτα τα σύνορα λόγω των φημολογούμενων φιλογερμανικών του τάσεων.
Ωστόσο, αποφασισμένος να υπηρετήσει την πατρίδα, προχώρησε με το σχέδιο αυτό, το οποίο δεν ανακοίνωσε σε όλους τους ανώτατους αξιωματικούς, όπως τον Αλέξανδρο Παπάγο.
Το σχέδιο αυτό στηρίχθηκε σε εκτιμήσεις του αντισυνταγματάρχη Δημήτριου Μαχά, ο οποίος προέβλεπε ότι, λόγω των άλλων μετώπων της Ιταλίας, το στρατιωτικό της σώμα στην Αλβανία δεν θα μπορούσε να ενισχυθεί απεριόριστα.
Ο Μαχάς πρότεινε να δημιουργηθεί η εντύπωση στους Ιταλούς ότι οι ελληνικές δυνάμεις είναι ανεπαρκείς για αντίσταση, ώστε να μη θεωρήσουν απαραίτητη την ενίσχυση των στρατευμάτων τους.
Παράλληλα, συνέστησε την προσέλκυση των Ιταλών σε ορεινές περιοχές, όπως η Πίνδος, όπου η ελληνική άμυνα θα μπορούσε να αντισταθεί χωρίς να μειονεκτεί σε τεχνικά μέσα, όπως η αεροπορία και τα άρματα.
Για να ενισχύσουν αυτήν την ψευδαίσθηση, οι Έλληνες θα κατασκεύαζαν πρόχειρα οχυρώματα στους πεδινούς διαδρόμους, αποφεύγοντας, όμως, την άμεση επιστράτευση της 1ης Μεραρχίας.
Ο Μεταξάς, εμπνευσμένος από τις στρατηγικές συμβουλές του Μαχά, αποφάσισε να ακολουθήσει αυτό το τολμηρό και ριψοκίνδυνο σχέδιο.